‘Hoor je niet bij de elite, dan behandelt Justitie je als minder.’

Op zaterdag 27 mei kwamen ‘s middags mensen samen op de Groenplaats in Antwerpen om stilzwijgend te protesteren tegen de uitspraak in het proces van Sanda Dia. Ze rouwden voor Sanda en het rechtssysteem dat hem en zijn familie in de steek liet.

Vrijdag 26 mei veroordeelde het Hof van Beroep in Antwerpen 18 leden van Reuzegom, een Leuvense studentenvereniging voor mannen, tot werkstraffen en het betalen van boetes van 400 euro. Ze stonden terecht voor onopzettelijke doodslag en mensonterende behandelingen op de 20-jarige student Sanda Dia. Sanda overleed op 7 december 2018 in het ziekenhuis aan een hersenoedeem, dat veroorzaakt werd door de grote hoeveelheid aan zout die hij tijdens zijn doop heeft binnengekregen.

Het proces, dat al 4 jaar gaande is, werd door heel België nauw opgevolgd. De uitspraak zorgde voor veel ophef, omdat veel mensen het niet eens waren met de straf.  Daarom riep Pierets, artieste, schrijfster en activiste, op tot een stilzwijgend protest via haar instagramverhaal. Dit werd massaal gedeeld waardoor al snel iedereen op de hoogte was.

Vanaf 12 uur liep de Groenplaats vol. ‘Ik hoop dat Justitie nadenkt over wat voor een voorbeeld ze hier hebben gesteld.’ Zegt de woordvoerster van Veganarchy, die mee protesteert. ‘Dit gaat leiden tot meer discriminatie. Justitie laat zien dat als je niet uit een elite komt, je niet hetzelfde wordt behandeld in een rechtszaak. Je straf moet bepaald worden door de daad die je gedaan hebt, niet door de vraag of je al dan niet een kind bent van de elite.’  Vertelt de woordvoerster van Veganarchy, een groep die opkomt voor mensen, dieren en milieu, voornamelijk door het aanhouden van een veganistische levensstijl. Hoewel er massaal manifestanten aanwezig waren, waren de toeschouwers van mening dat protest geen verschil zou maken.

Ook Jos D’Haese, activist en Vlaams Parlementslid van PVDA, was aanwezig op het protest. ‘Ik vind het belangrijk om de dierbaren van Sanda te steunen. Zij moesten eerst het overlijden meemaken en zich door het hele proces worstelen. Zij verdienen gerechtigheid en naar mijn gevoel hebben ze dat niet gekregen. Als je een boete kan krijgen van 500 euro als je je treinabonnement vergeet, maar 400 euro om iemand tot de dood te mishandelen, dan aanvaard ik niet dat er zogezegde gerechtigheid is., zegt hij. ‘Ik begrijp heel goed dat de media aangeklaagden niet in beeld brengen Toch is er een verschil tussen neutraal blijven en alleen droge feiten publiceren zoals ze nu doen.’

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Groepsfoto Kangoeroes Mechelen
Kangoeroes Mechelen gaan onderuit in de allerlaatste minuten