Urban Hockey

Vlaamse Hockey Liga laat kansarme jongeren kennismaken met hockey

De Vlaamse Hockey Liga heeft onlangs haar gloednieuwe Urban Hockey – project afgetrapt. Het is een initiatief ondersteund door Sport Vlaanderen om jongeren uit kansarme gezinnen te laten kennismaken met de sport. “Deze doelgroep is nog steeds moeilijk of zelfs helemaal niet bereikbaar via de traditionele weg”, zegt medecoördinator Jelle Coussement.

“Heel concreet trachten we jongeren uit kansarme gezinnen op een toegankelijke manier te laten proeven van hockey. We merken dat zij moeilijk of zelfs helemaal niet bereikbaar zijn via de traditionele weg. De inschrijvingsgelden liggen vrij hoog en om de sport te beoefenen heb je ook wat materiaal nodig. De bedoeling is om hockey op een heel laagdrempelige manier aan te bieden.”

Hoe gaan jullie te werk?

Het project zal in verschillende fases verlopen. Op dit moment zitten we nog in een eerste fase, waarbij we jongeren via de scholen willen warm maken om deel te nemen aan een naschoolse initiatie op de speelplaats of in een sporthal. Na zo’n sessie krijgen ze een infoformulier/inschrijvingsfolder mee, waarmee ze zich kunnen inschrijven voor een heel jaar. Op deze manier interesse te wekken van verschillende scholen. Vervolgens hopen we op termijn af te stappen van het gebeuren in de scholen en wijkclubjes uit te bouwen op buurtpleintjes, zodat onder andere vrienden en familie zich ook kunnen aansluiten. In een volgende fase zouden we een competitie willen organiseren tussen de verschillende wijkclubjes in de grote steden.

Op termijn… Trachten jullie hier een specifiek tijdsdoel op te kleven?

In 2023 zijn we gestart met het opzetten van een pilootproject. Volgend jaar willen we bekijken hoe we in de buurten waar we al scholen hebben het wijkverhaal kunnen koppelen.

In welke steden zijn jullie op dit moment al actief?

Het project wordt momenteel opgezet in Antwerpen, Brussel en Gent. Op dit ogenblik zijn we het actiefst in Antwerpen, waar we onlangs met twee scholen gestart zijn en binnenkort twee nieuwe bijnemen. In Gent hebben we nu één school. We voeren ook gesprekken met andere geïnteresseerde scholen in Gent, Mechelen en Sint – Niklaas. In 2024 hopen we uit te breiden naar nog meer steden in heel Vlaanderen.

Wie leidt de initiaties in goede banen en wie hopen jullie daarvoor op termijn voor te engageren?

Momenteel sturen we enkel ervaren trainers naar scholen, zo nu en dan ondersteund door een LO- of zorgleerkracht. Maar in de toekomst hopen we ook beroep te kunnen doen op leerkrachten en ouders.

Hoe hard geloven jullie in dit project en zijn slaagkans?

Dit project haalt zijn inspiratie bij soortgelijke initiatieven zoals EuroHockey in Nederland of het Wolfpack Nation – project binnen het Antwerpse basketbal. In beide gevallen merken we dat dergelijke projecten goed aanslaan. Het is dus de bedoeling om er een groot project van te maken, dat we dankzij de steun van Sport Vlaanderen kunnen uitrollen.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Gerben Thijssen statement
Belgian Cycling over geschorste Gerben Thijssen: “We veroordelen elke vorm van discriminerend gedrag”