Cinematickets worden duurder

Cinemabezoekers worden schaars, tickets zijn duurder dan vroeger

De concertfilm van Taylor Swift trekt volle zalen, maar het filmbezoek in het algemeen daalt dramatisch. Van 2019 tot 2021 daalde het aantal cinemabezoekers met 63%. Zo stelt Statbel. Deze daling is deels te verklaren door de coronacrisis, maar de prijsstijging van een cinemabezoek heeft hier ook een invloed op. De film Taylor Swift: The Eras Tour was te bekijken in de bioscoop, maar je betaalt hier wel 25 euro voor.

Taylor Swift is immens populair. Haar film vulde volle zalen en zorgde voor recordopbrengsten. “Cinema’s zoeken naar een verhouding tussen de prijs en het verwachtingspatroon van de bezoeker. Bij de film over Taylor Swift voel je dat mensen de hogere prijs wel willen betalen. Een cinemabezoek is ook echt een ervaring. Een film op een televisiescherm kijken, voelt helemaal anders aan dan dit op het witte doek te zien”, zegt Jan-Willem Van Eemeren, uitbater van cinema Cartoons.

The Eras Tour is een concerttournee van Taylor Swift. Alle concerten van die tournee zijn uitverkocht. Om die reden besloot de Amerikaanse zangeres om er een film van te maken. Taylor Swift treedt niet op in ons land, maar de concertfilm is wel vier weekends lang te zien in de cinemazalen.

Steeds minder Belgen in cinemazalen

Toch gaan Belgen veel minder naar de cinema dan vroeger. In 2017 gingen er nog 21 miljoen mensen naar de cinema. In 2019 waren er net geen 20 miljoen toeschouwers. En in 2021 planden maar 7,5 miljoen mensen een cinemabezoek in. “De cijfers van Statbel zeggen niet alles. Cinema’s moesten in die periode een jaar sluiten vanwege de coronacrisis. Dat heeft natuurlijk een grote invloed op de gemiddelde bezoekersaantallen. De crisis heeft een stevige impact gehad, ook na de crisis had de cinemasector het moeilijk. Mensen gingen anders met hun geld om. Ze hebben lang gewacht om weer een bioscoopbezoek in te plannen. Maar we zien nu wel een duidelijk herstel van de bezoekersaantallen”, zegt Jan-Willem Van Eemeren.

Een bioscoopbezoek wordt alsmaar duurder

Het bezoekersaantal gaat weer in stijgende lijn, maar het is nog altijd niet wat het geweest is. “De film van Taylor Swift was heel duur voor wat het was”, volgens Olivia Geron, fan van Taylor Swift. “In de Verenigde Staten maakten ze de ervaring uniek, door bijvoorbeeld speciale popcorndozen te gebruiken, maar dat was in België niet het geval.” Een cinemabezoek is duurder dan vroeger, vooral voor eventvoorstellingen betaalt de bezoeker een hoge prijs. De film van Taylor Swift kostte 25 euro, maar die prijs is intussen gezakt. De mensen die er als eerste bij wilden zijn, betaalden meer. “Cinema’s profiteren van mensen die lang op de film zitten te wachten. De eerste voorstellingen waren toch significant duurder dan de voorstellingen die op dit moment spelen”, stelt Olivia Geron vast.

De prijzen van filmvoorstellingen zijn doorheen de jaren gestegen. In 2015 kostte een filmticket 10,25 euro. Dit jaar betaal je gemiddeld 14 euro voor een cinematicket. En sommige films kosten nog meer, zoals de film van Taylor Swift, maar ook nieuwe Marvelfilms kunnen snel 20 euro kosten. Volgens Jan-Willem Van Eemeren is de loonkost met automatische indexatie de grootste reden van de prijsstijging. Maar dat maakt het voor sommige bezoekers onbetaalbaar. Olivia Geron zegt dat een bioscoopbezoek heel duur is op dit moment, niet enkel de Taylor Swift film, maar ook andere films zijn prijzig. Als je veel naar de cinema gaat, is een bioscoopabonnement een goed alternatief om de kosten te drukken, want anders is het niet betaalbaar.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Leerling die werkt voor de YOUCA dag
Jelle Goossens, woordvoerder Rikolto: “Duurzame productie, eerlijke markten en een gunstige omgeving, dat is ons doel”