Jonge vrouw

Madonna achterna: zit plastische chirurgie in de lift?

Pop-icoon Madonna komt op 21 oktober naar België met haar Celebration Tour. De uitgelezen kans voor de ‘Queen of Pop’ om de media-aandacht weer te verschuiven naar haar muziek. Ze komt de laatste jaren vooral in het nieuws door bijvoorbeeld haar valse zang, haar uitlatingen op sociale media en ook door haar uiterlijk. Opgezwollen lippen, een scherpe kaaklijn, een strakke en puntgave huid: niet meteen eigenschappen die je zou verwachten van een 65 jaar oude vrouw.

Het extreme gebruik van botox en plastische chirurgie maken Madonna zelfs volgens fans ‘een karikatuur van zichzelf’. Het is, zowel voor fans als experts, dus duidelijk dat de zangeres een aantal ingrijpende botox-operaties achter de rug heeft.

Fien Serroyen, verpleegkundige aan de Surplus Clinic in Antwerpen, legt uit wat botox precies is: “Botox is een bacterie, eigenlijk botulinetoxine. Als je die in een bepaalde spier spuit, geraakt de spier verlamd. Omdat ze daardoor niet meer kan plooien, verdwijnen rimpels.”

Als je sommige mensen mag geloven, is botox een wondermiddel om je jonger te doen lijken. Wél moet je oppassen, want overmatig gebruik van botox kan leiden tot spieratrofie. Maar is botox dan ook alleen bedoeld om je uiterlijk te veranderen?

“Je kan botox voor verschillende doeleinden gebruiken. We gebruiken ze vooral voor 3 belangrijke idealen. Je kan het voor de esthetische kant gebruiken, maar bijvoorbeeld ook om migraine weg te werken. De derde behandeling is voor mensen die overmatig zweten. Wij kunnen hen een inspuiting geven die ervoor zorgt dat bepaalde spieren ontspannen. Daardoor zullen ze minder zweten.”

Je kan botox dus voor verschillende dingen gebruiken, maar het wordt momenteel voornamelijk gebruikt door oudere vrouwen die rimpels willen wegwerken. Maar hoe zit dat bij de jongere generatie?

“We zien dat hier ook veel jongeren binnenkomen, maar niet zo opmerkelijk meer dan de ouderen. De jongeren komen vooral preventief. We zien veel jonge vrouwen van ongeveer 20 jaar, die preventief hun huid willen gladtrekken. Bij rimpels is het zo dat ze doorheen de jaren dieper worden, dus als je niet die diepe groeven wilt, kan je preventief een inspuiting laten doen. Ook willen de meeste vrouwen vaak een filler in hun lippen.”

Recent was er de ‘Barbie-botox’-behandeling, waardoor jongeren op Barbie-hoofdrolspeelster Margot Robbie wilden lijken. Speelt de buitenwereld een rol in de beslissing van de cliënten?

“We promoten het botox-gebruik niet, maar mensen doen het wel meer dan je zou denken. Mensen worden meer en meer aangespoord om er goed uit te zien, vooral door schoonheidsidealen. Op bijvoorbeeld TikTok en Instagram willen mensen zich op hun best voorstellen. Maar een botox-behandeling is niet meteen verkeerd of slecht, en volgens mij zijn er veel grotere gevaren op sociale media. Bovenal moet iedereen zich goed voelen in hun vel, en botox kan een oplossing zijn als dat niet zo is.”

Atrofiëren: Spieratrofie is afname van spierweefsel door tekort aan voedingsstoffen. Als spieren niet meer gebruikt worden omdat ze verzwakt zijn door botox, kan die spier atrofiëren. De spier wordt dunner en er treedt krachtverlies op.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
KNS
Antwerpen verboden terrein voor skaters? “Het is gewoon een klaagpolitiek geworden”