Ultrabewerkt voedsel blijkt wel degelijk verslavend. Het vakblad BMJ publiceerde een hier een studie over. Dit voedsel bevat verslavende stoffen die vergelijkbaar zijn met nicotine. Michael Barbé, voedingsdeskundige: “Als je ultrabewerkte voeding eet komt dopamine vrij, dit kan leiden tot verslaving.”
Ultrabewerkt voedsel is eten waaraan ongezonde middelen zoals suiker, vet, kleur- en smaakstoffen zijn toegevoegd. Die stoffen maken het product lekkerder, maar zeker niet gezonder. “Ultrabewerkt voedsel bevat maar een peulschil voedingswaarden die goed zijn voor ons”, zegt Michael Barbé.
“Ultrabewerkt voedsel mag niet meer als voedsel gezien worden.”
De combinatie van toegevoegde suikers, vetten en zout veroorzaakt een verslavend effect. Deze stoffen hebben een invloed op onze hormonen. “Als we voedsel met veel suikers en vetten eten, komt er dopamine vrij, hierdoor snakken we naar steeds meer ultrabewerkt voedsel”, stelt Michael Barbé.
Het eten van ultrabewerkt voedsel leidt tot dwangmatig eetgedrag. Hierdoor krijgen mensen lichamelijke klachten. Mensen zijn te zwaar of ze hebben te weinig essentiële voedingsstoffen in hun lichaam. “Door de lichamelijke klachten worden mensen ongelukkiger, hierdoor grijpen ze weer naar ultrabewerkt voedsel. Het is een vicieuze cirkel”, zegt Michael Barbé.
Herstellen van een verslaving is een proces volgens Michael Barbé. “Als je een periode meer gezonde voeding eet, heb je steeds minder zin in ongezonde, ultrabewerkte voeding. Je moet jezelf informeren en weer leren wat echt voedsel is. Als je een tijdje echt voedsel eet, dan weet je dit weer. Een avocado is een avocado, daar is geen twijfel over mogelijk” zegt Michael Barbé.