Raf Verbeelen, coördinator nachtopvangcentra: “We hebben hier veel te veel mensen en veel te weinig bedden” 

De koude wintermaanden zijn op komst. Daarom brengen daklozen sneller de nacht door in een nachtopvang. Toch zijn er mensen die niet altijd in een warm bed kunnen slapen. Raf Verbeelen, coördinator van opvangcentra Victor 4, Victor 5 en de Biekorf in Antwerpen, probeert met zijn team ervoor te zorgen dat dit zo weinig mogelijk gebeurt.  

Vindt u zelf dat er genoeg capaciteit is in de nachtopvangcentra hier in Antwerpen?  

“Nee, dit komt omdat we te veel mensen moeten weigeren. Helaas zijn er nog steeds mensen die op straat slapen omdat er niet genoeg capaciteit is. Die problematiek reikt te ver uit onze handen als nachtopvangcentra om het probleem aan zich aan te pakken. Wat wij doen is het meteen signaleren aan de stad. Kijk we hebben hier veel te veel mensen en veel te weinig bedden. Zoals bijvoorbeeld deze zomer, normaal hebben we 55 bedden op Victor 4 beschikbaar. Maar we hebben dat dan nog kunnen optrekken naar 65 bedden.”  

Hoe vaak gebeurt het dat jullie over de maximale capaciteit zitten? 

“Het gebeurt redelijk vaak, maar ik kan er zelf geen cijfer op plakken. De stad Antwerpen geeft ons plaatsen en een bepaalde capaciteit, als die vol zijn kunnen we niet meer veel doen. Het gebeurt ook wel eens dat wij erover gaan. Dit doen we als we zien dat de situatie te schadelijk is om hen dan te weigeren. Zeker bij vriesnachten in de winter, dan weigeren we eigenlijk niemand.” 

Hoe bereiden jullie zich voor op de koude wintermaanden? 

“Bij nachtopvangcentra de Biekorf zijn door het jaar 50 plaatsen beschikbaar, tijdens de winter wordt het opgetrokken naar 60. Daardoor kunnen er ook mensen zonder geldig verblijfsstatuut terecht. De Biekorf is een opvangcentrum voor mensen met een zware verslavingsproblematiek. Bij de Victor 4 wordt de capaciteit van 55 naar 72 plaatsen opgetrokken. Dat is voor mensen zonder zware verslavingsproblematiek en met een geldig verblijfsstatuut. Dat zijn dus 17 plaatsen extra. Tijdens de koude maanden gaat er ook een geheel nieuwe werking open, Victor 5. Daar zijn er 90 plaatsen, die worden gecreëerd voor mensen zonder een geldig verblijfsstatus. Victor 5 is enkel open van 15 november tot 31 maart.”  

Welke doelstellingen willen jullie bereiken tijdens of na de koude wintermaanden?  

“Op zich in de reguliere werking, daarmee bedoel ik Victor 4 en de Biekorf, is dat niet echt verschillend dan in de zomermaanden. Vooral bij Victor 4 streven we naar zo snel mogelijke doorstroming naar woonst. Dat is uiteraard niet altijd gemakkelijk. Bij Biekorf is de stap nog moeilijker, doordat de mensen daar kampen met zware verslavingsproblematiek. Bij Victor 5 gaan we in de winter in het beste geval bekijken of er eventueel een gaatje is naar legaal verblijf, dat gebeurt helaas heel zelden, maar het gebeurt. Wat we ook wel doen, in opdracht van de stad, is de mogelijkheid van vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst aanbieden. We geven ze uitleg en informatie als ze dat willen, maar we verplichten niemand. Daar wordt toch wel gebruik van gemaakt. Dat zijn vooral de mensen die inzien dat je zonder papieren moeilijk een stabiele toekomst hier kan opbouwen.”  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Sekswerkers verdrongen naar de stadsrand