Mind Matters Week focust op mentaal welzijn van studenten aan de Universiteit Antwerpen: “We willen studenten de middelen geven om hun mentale gezondheid op peil te houden”

De Universiteit Antwerpen wil haar studenten niet alleen iets bijbrengen maar ook mentaal ondersteunen. Daarom organiseert de universiteit jaarlijks een ‘Mind Matters Week.’ Tijdens deze week wordt er extra gefocust op het mentaal welzijn van studenten. Zij kunnen genieten van verschillende activiteiten op en rond de campus. 

Lezingen en geluksmomentjes 

Het is al de derde editie van de Mind Matters Week. De universiteit zelf merkt dat de week steeds populairder wordt en dat het belang van het thema groeit. De activiteiten die georganiseerd worden zijn informatief maar ook rustgevend. Zo kunnen studenten een lezing bijwonen over slaapgewoonten en een webinar volgen over mindfulness, maar ook honden aaien staat op het programma. “We noemen het geluksmomentjes. Studenten kunnen honden komen aaien en genieten van live-muziek op de campus. Tijdens ontdekmomenten kunnen studenten nieuwe dingen ontdekken die rustgevend zijn voor hun mentale gezondheid zoals yoga”, zegt Femme Swinnen, medewerker studentenwelzijn aan de Universiteit Antwerpen.

Struikelblok

De Vlaamse Vereniging van Studenten bracht in 2021 een rapport uit dat aantoont dat het aantal studenten met een psychische stoornis met 10 procent gestegen is. Naast de coronacrisis zorgen ook factoren uit het dagelijks leven van studenten voor deze stijging. Weinig slaap en academische stress zijn grote boosdoeners.

Zeker het welzijn van nieuwe studenten die hun weg nog moeten vinden binnen het studentenleven kan onder druk komen staan. Daarom probeert de Universiteit Antwerpen nieuwe studenten zo snel mogelijk een aangenaam gevoel te geven op de campus. “We proberen startende studenten zo goed mogelijk op weg te helpen door activiteiten te organiseren zodat ze elkaar leren kennen. Doorheen het jaar proberen we het leven op de universiteit zo aangenaam mogelijk te maken.” 

De Vlaamse Vereniging van Studenten is de officiële vertegenwoordiging van studenten in een hogeschool of universiteit van de Vlaamse Gemeenschap. De vereniging zet zich in voor een democratisch onderwijs.  

Kwetsbare groepen meer vatbaar voor mentale problemen

Ook studenten die tot kwetsbare groepen behoren hebben meer kans op psychische stoornissen volgens de Vlaamse Vereniging van Studenten.

Studenten die het financieel zwaar hebben, tot de LGBTQ+-gemeenschap behoren of een migratieachtergrond hebben, voelen zich vaak anders dan hun andere medestudenten. Rana Ndiaye, een studente met Senegalese roots, merkt dat bij zichzelf: “Ik heb het gevoel dat mijn witte medestudenten vaker voorgetrokken worden en mij een stap voor zijn.” Gedachten zoals deze verhogen het risico op mentale problemen bij kwetsbare jongeren.  

Studentenpsychologen 

Volgens Rana is er ook veel nep gedoe rond mentale gezondheid. Ze is voorstander van de week die georganiseerd wordt door de Universiteit Antwerpen, maar enkel als ze zich ook naast deze week inzetten voor studenten. “Zo’n week is goed en leuk maar heeft alleen een effect als de universiteit doorheen het jaar ook focust op het mentaal welzijn van studenten.”

Maar naar eigen zeggen hecht de Universiteit Antwerpen ook hier belang aan. “We hebben studentenpsychologen die doorheen het jaar beschikbaar zijn om in groep of individueel begeleiding te geven. Ook online is er informatie ter beschikking voor studenten”, aldus Femme Swinnen. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Alles is tijdelijk