Nog nooit was het aantal onwettige afwezigheden in lagere scholen zo groot. Bijna 18.500 kinderen bleven tien of meer dagen zonder geldig attest weg van school. Dat is bijna dubbel zoveel als in het schooljaar 2014 – 2015.
Het aantal onwettig afwezige leerlingen bereikte vorig jaar een piek. Dat blijkt uit nieuwe resultaten van Onderwijs Vlaanderen. Liefst 18.352 leerlingen misten vorig schooljaar minstens tien halve dagen les. Onder hen waren 6.220 leerlingen minimaal 20 halve dagen afwezig, ook die cijfers zijn nog nooit zo hoog geweest.
Vermoedelijk is er een verband met de thuissituatie van het kind, volgens de krant De Tijd. In het onderzoek duiken ze dieper in het profiel van thuisblijvende leerlingen. Daarin is te zien dat kinderen die twee of meer socio-economische risicofactoren aantikken vaker afwezig zijn. Dit ziet Aline De Monie, zorgcoördinator van De Kleine Jacob, ook vaker terugkomen in de basisschool. “Er zijn meerdere gezinnen die het absoluut niet breed hebben en die dan niet naar de dokter gaan omdat ze de kosten niet kunnen betalen, als die dan langer als 4 dagen ziek zijn en ze hebben geen doktersbriefje om hun afwezigheid te wettigen, dan ben je onwettig afwezig en dat telt op.”
De onwettige afwezigen kunnen niet zomaar verder zonder sanctie. Wie 30 of meer halve dagen school mist, wordt als ‘problematisch afwezig’ genoteerd. Ouders van leerlingen die twee opeenvolgende schooljaren meer dan 30 halve dagen onwettig afwezig zijn, riskeren dan de schooltoeslag te verliezen.