toegangsbeveiliging in de haven

Toegang tot Belgische havens wordt strenger beveiligd

De eerste twee bedrijven die biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken, mogen gebruiken in de haven zijn erkend. Dat heeft Paul Van Tigchelt, minister voor Noordzee (Open VLD) op advies van de Nationale Autoriteit voor Maritieme Beveiliging bevestigd. De maatregelen zijn er om de beveiliging in de havens in België te versterken.

Beveiligingsbedrijven Alfapass en NineID zijn de eerste die biometrische methodes wettelijk mogen toepassen in de haven. Zij zullen de biometrische toegangscontroles gebruiken om de veiligheid van het haventerrein, de opstart van machines, en de netwerk- en informatiesystemen te waarborgen. Dit door middel van vingerafdrukken, oogscanners of gezichtsherkenning.

“We zullen op de eerste plaats het personeel moeten beschermen en daarnaast ervoor zorgen dat er minder transport en doorvoer is van drugs of andere verdovende middelen. Daarom is het ook noodzakelijk om de havens efficiënt af te sluiten”, zegt Pieter Leuridan, woordvoerder van Voka, de Kamer van Koophandel voor Antwerpen en het Waasland.

Sinds 1 januari 2023 is de wet van maritieme beveiliging van kracht gegaan. Dit omvat de maatregelen voor de bescherming van de infrastructuur, personen en de uitrusting in de havens. Volgens Van Tigchelt zijn toegangsbadges en toegangscodes kwetsbaar voor misbruik. Daarom zullen ze overbodig worden als er wordt overgestapt op effectievere beveiliging, zoals vingerafdrukken en gezichtsherkenning.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Afbeelding Starstruck
Vlaanderen’s idolen tot leven met het nieuw programma Starstruck!