Damien Pierret

“We kunnen onze eigen ideologie niet in gevaar brengen”

Kan er in België nog een federale regering gevormd worden? Of zijn de tegenstellingen te groot om een akkoord te bereiken? “Absoluut,” zegt Damien Pierret van Mouvement Des Jeunes Socialistes, “Maar de partijen zullen compromissen moeten sluiten.”

“Ik ben van mening dat er verschillende redenen zijn waarom de politieke partijen de vorming van de federale regering blokkeren”, zegt Pierret (vicevoorzitter van Mouvement Des Jeunes Socialistes).

Enerzijds legt hij de schuld bij de opkomst van “extreme partijen”. “Daardoor zijn er minder zetels zijn voor de gematigde partijen. Hierdoor wordt het moeilijker om een meerderheid te behalen in het federale parlement.” Om toch een meerderheid te kunnen behalen moeten er dus meer partijen bij de mogelijke coalitie worden betrokken dan voordien. “Hierdoor moet er dus stevig worden onderhandeld, om compromissen te kunnen sluiten.”

Anderzijds kijkt hij er erg tegenop om een coalitie te sluiten met N-VA. Pierret beweert dat de bereidheid van de Vlaamse partijen om N-VA te betrekken, bij de onderhandelingen met PS, onredelijk is. “Dit vertraagt de gang van zaken.”

Is het vormen van een federale overheid nog wel mogelijk, als er zo’n groot verschil is tussen de Vlaamse en de Waalse stemmers?

Volgens Damien is het mogelijk om een meerderheid te behandelen onder de gematigde partijen. “De kans is klein, de mogelijkheden zijn beperkt, maar het is niet onmogelijk. De partijen zullen wel compromissen moeten sluiten.”

Ligt de schuld bij N-VA of PS?

Verrassend, de vicevoorzitter wijst vooral naar CD&V en Open VLD. “CD&V en Open VLD willen geen risico’s nemen. Ze willen niet toegeven dat PS niet in de coalitieregering kan gaan met deze rechtsradicale partij (N-VA).” Pierret vraagt hen om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Volgens hem moeten de partijen zich neerleggen bij het feit dat PS niet wil regeren met N-VA. “Dat is het beste voor de burgers, en ook het meest logische.”

Waarom kan N-VA plots niet meer meeregeren? Ze zaten namelijk 5 jaar in de federale regering.

“Als N-VA niet had besloten om de regering te verlaten onder een vals voorwendsel dan zouden we nu in een andere situatie zitten”, aldus Damien Pierret. De vicevoorzitter beweert dat dit een strategie was van N-VA om zich voor te bereiden op de verkiezingen. “We willen niet dat dat nog eens gebeurt.

Is het niet nodig om onze verschillen opzij te zetten in tijden van corona?

Les Mouvement Des Jeunes Socialistes vindt de pandemie geen geldig excuus voor een coalitie met N-VA. “N-VA zou haar positie misbruikt hebben om in de regering te blijven en hun eigen asociale agenda op tafel te leggen. De pandemie is geen excuus voor een sociale slachting.”

Daarom vindt hij het ook niet nodig om N-VA een plaats te bieden in de noodregering. Een regering met speciale bevoegdheden kan uitzonderlijke gezondheidsmaatregelen nemen en die in werking laten treden voordat het parlement ze goedkeurt. Dat is nodig om het coronavirus te bestrijden. “We mogen de crisis echter niet gebruiken als excuus om weer in de regering te komen. Deze crisissituatie manipuleren om politieke belangen te behartigen is onaanvaardbaar. En dat is wat N-VA de laatste tijd probeert te doen. Ik geloof niet dat een noodregering met de N-VA effectiever zou zijn geweest in de strijd tegen Covid-19.”

Is paars-geel dood?

Pierret bevestigt: “Ik denk dat paas-geel inderdaad dood is. In de politiek kan je geen coalitie vormen met wie je maar wilt. Comprommissen sluiten moet natuurlijk, maar we kunnen onze eigen ideologie niet in gevaar brengen.”

Professor politicologie Carl Devos van Ugent voorspelt een “vivaldisering”. Hij denkt dat de toekomst een toekomst is van de Vivaldicoalitie, een regering met socialisten, groenen, liberalen en CD&V. Wat denkt u?

“Hij zou wel eens gelijk kunnen hebben”, aldus Damien Pierret.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
WK-gekte
WK-gekte niet aanwezig in het land