Dorien tijdens haar stage bij Radio 2 Antwerpen

Een stage bij de radio is veel meer dan alleen audio

Midden september begon ik met een stage bij Radio 2 Antwerpen. Ik leerde veel bij over het schrijven van een artikel en ik maakte regelmatig radioberichtjes en quotes. Van foto’s trekken tot artikels schrijven voor VRT NWS. Een stage bij Radio 2 Antwerpen had veel omhanden.

Mijn eerste dag

Mijn eerste dag begon op maandag 18 september. Met een klein beetje stress fietste ik naar Antwerpen richting de redactie van Radio 2. Aangekomen op de Sint-Pietersvliet, belde ik aan. Ik werd verwelkomt door Steven, mijn stagebegeleider. Hij gaf me meteen een badge en een laptop en we begonnen met een rondleiding door de redactie. Nadien leerde ik verschillende programma’s kennen zoals iNews en Dalet. Dat zijn de programma’s die ik gedurende acht weken intensief zal gebruiken.

Nadien mocht ik een programma in de studio meevolgen. Het was leuk om te zien hoe dat bij Radio 2 in zijn werk ging. Daarna kwam Yente aan, een studiegenoot die ook stage heeft gedaan bij Radio 2 Antwerpen en nu als interim werkt. Ik vond het fijn dat zij er tijdens mijn eerste week was. Ze legde me uit hoe ik een artikel voor VRT NWS moest schrijven en stuurde me enkele handige links door om nieuws te zoeken. Daarna mocht ik met een collega op pad om een interview af te leggen in de Stadsfeestzaal. Dat was mijn eerste interview. Nadat we op de redactie aankwamen, mocht ik een radiobericht schrijven over het interview en daarmee sloot ik mijn eerste dag af.

Mijn eerste publicatie

Tijdens de tweede dag van mijn stage mocht ik mijn allereerste artikel schrijven voor VRT NWS. Ik mocht bellen voor informatie en vanuit dat interview een artikel schrijven. Daarna mocht ik een radiobericht maken. Na dit artikel volgde er nog veel. In totaal heb ik net geen vijftig artikels geschreven.

Lees hier mijn allereerste artikel op VRT NWS!

Een bijzondere ontmoeting

Ik heb veel mensen gebeld en geïnterviewd, maar ik heb niet echt grote namen ontmoet. Ik vond het wel leuk om interviews ter plaatse te doen omdat het dan toch wat persoonlijker is. Tijdens een persmoment mocht ik Mathias Vertessen, de oprichter KLEIR interviewen. Ik ken het kledingmerk en ben fan van de opschriften. Daarom vond ik het leuk om hem vragen te stellen. Nadien mocht ik ook nog foto’s maken en uiteraard een artikel schrijven.

Veel geleerd

Ondanks dat ik een audiostudent ben, heb ik vooral leren schrijven. In elke job in de journalistieke sector zal schrijven handig zijn, dus dat komt gelukkig nog van pas. Tijdens mijn stageperiode heb ik net geen 50 artikels geschreven voor VRT NWS. Hiervoor kon ik de Nederlandse lessen goed gebruiken. Ik heb ook radioberichtjes geschreven met een bijhorende quote die ik moest opnemen en knippen. Tijdens een staking van De Lijn ben ik op pad gegaan om een voxpop te maken. Ik vond dat best leuk omdat je daarna zelf mag monteren en leuke quotes kan uitkiezen.

Anekdote

In mijn eerste week mocht ik foto’s gaan nemen van een brandstichting bij een winkel. Ik fietste naar de plaats en zag de verbrandde karretjes op de oprit staan. De verantwoordelijke van de winkel wou ze net uit het zicht van de klanten zetten. Omdat het een openbare plaats is, had ik sowieso het recht om de foto’s te maken, maar uit beleefdheid vroeg ik het toch. Hij antwoordde: “Ze gaan net weg. Help je mee duwen?” Waarop ik reageerde: “Ik zal dan nog snel een foto maken voor ze weg zijn.” Tijdens het maken van de foto werd de meneer boos en verplichtte hij mij de foto te verwijderen die ik nodig had voor het artikel. Als ik het niet zou doen, dreigde hij met een klacht. Hij was best onvriendelijk en zei dat ik geen recht had om de foto te maken. Een beetje van slag fietste ik terug naar de redactie. Ik legde uit wat er gebeurd was en de redactieleden vertelden dat het goed was dat ik rustig en beleefd bleef en dat ik wel het recht had om de foto te maken. Zo zie je maar dat kleine opdrachten zoals het maken van een paar foto’s, ook lastig kunnen zijn.

Oeps, foutje

Tijdens het schrijven van de vele artikels heb ik soms wat schrijffouten gemaakt. Ik merkte dat je heel alert moet zijn en dat je een goede nachtrust nodig hebt om goed te kunnen schrijven. Ik had eens heel slecht geslapen en was zo moe dat ik niet zo helder kon nadenken. Het artikel schrijven ging niet snel vooruit en ik had een schrijffout gemaakt. Gelukkig leest het eindredacteur het voor de zekerheid nog even na.

Stage Dorien
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Portret Hanne
“Ik ben dankbaar dat mijn ouders mij geleerd hebben zelfstandig te zijn”