Oude stoelen tegen een oude muur

Anne Van Loy, secretaris Chiro Retie: “Er worden te weinig kansen benut om lokalen te delen”  

Jeugdbewegingen hebben last van hun verouderde gebouwen. Hun lokalen zitten onder de schimmel, zijn ijskoud en soms zelfs niet meer veilig voor hun leden. Anne Van Loy, secretaris van de jongens- en meisjes Chiro in Retie legt uit hoe de situatie bij hun Chiro is.   

“Onze originele gebouwen staan er al sinds de jaren 70. Ze voldoen sanitair niet meer aan de huidige standaarden en tonen gebreken, dat is niet meer houdbaar. De keuken is niet meer in orde, er zitten schimmels in de muren en overnachtingen zijn uit den boze. Ouders hebben terechte zorgen, dus zijn we er intensief mee bezig.” 

Kunnen de gebouwen hersteld worden? 

“Het kan hersteld worden, maar wij hebben gekozen om te gaan voor een andere locatie om verschillende redenen. De grond waarop onze lokale staan, wordt verkaveld. Onze Chiro heeft daarnaast veel leden, dus de locatie is te klein aan het worden. Het buitenterrein werd te klein voor activiteiten, dus zochten we naar een locatie met meer plaats. Tot slot is de draagstructuur niet meer in orde, en dat brengt extra kosten met zich mee” 

Hoeveel heeft het gekost? 

“We zijn al van 2015 bezig met de plannen, en ik kan vertellen dat de prijs die we toen in ons hoofd hadden ondertussen meer dan verdubbeld is. Inflatie is natuurlijk een vanzelfsprekende reden en ook meteen een reden waarom we willen werken met vrijwilligers. Zo willen we de kosten lager houden.” 

Hoe gaan jullie dat financieren? 

“Enerzijds werken we dus met vrijwilligers, anderzijds kijken we naar overheidssubsidies voor jeugdbewegingen. We gaan bij de gemeente aankloppen voor een lening, maar zoals ik zei liggen de plannen er al van 2015. Daarom hebben onze leden gespaard en zijn voorbereid. Voor overige kosten zullen we dan moeten kijken naar externe partners in de hoop dat zij ons verder helpen.” 

Wat zijn de alternatieven? 

“Gebouwen herstellen is een goede optie, dan worden ze nog behouden en hergebruikt. In ons geval was het een kwestie van plaats die onze keuze bepaalde. Ik vind het jammer dat er binnen de gemeente niet vaker wordt samengewerkt bij dit soort zaken. Het zou leuk zijn als jeugdbewegingen wat vaker lokalen kunnen delen. Er worden te weinig kansen benut om plaatsen te delen onder verenigingen. Gemeentelijke scholen staan in het weekend bijvoorbeeld leeg, en daar zouden jeugdbewegingen en andere verenigingen goed gebruik van kunnen maken. Wij gaan alleszins met onze Chiro een nieuw gebouw in, en daar kijken we erg naar uit.”  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Radiostudenten maken sfeer in Antwerpen-Noord