Persfoto Vlaamse Jeugdraad

Nieuwe adviseurs Vlaamse Jeugdraad klaar voor de uitdagingen van 2024

De stemmen zijn geteld en de zestien nieuwe adviseurs van de Vlaamse Jeugdraad zijn bekend. De Vlaamse Jeugdraad is de officiële adviesraad voor de Vlaamse Regering over alles wat te maken heeft met kinderen, jongeren en hun organisaties. “We werken met een langetermijnvisie, want ondanks een verbetering in jeugdbeleid, is er nog steeds veel werk aan de winkel.”

Op 29 november zijn de acht jongeren en acht jeugdwerkers die vanaf begin volgend jaar de rol van de huidige adviseurs zullen overnemen, voorgesteld in het Vlaams Parlement. De nieuwe ploeg zal haar mandaat aanvangen in januari 2024. De Vlaamse Jeugdraad ontstond in 2002. Ondertussen levert de raad al meer dan 20 jaar advies aan ministers wanneer zij beslissingen nemen die een invloed hebben op kinderen, jongeren en jeugdorganisaties. Ook op eigen initiatief geeft de Jeugdraad soms nieuwe ideeën mee in het belang van jongeren. Een keer per maand komen ze samen. Ze zijn actief op Vlaams niveau, maar ook op Europees niveau en binnen de Verenigde Naties. Om de drie jaar worden er zestien nieuwe adviseurs verkozen die in de Vlaamse Jeugdraad zetelen.

Impact op beleid

Samen met zeven andere jongeren en acht jeugdwerkers werd Samuel-Joe Munanga in 2020 verkozen. Zijn mandaat van drie jaar is bijna ten einde, hij maakt de balans op. “We werken met een langetermijnvisie, want ondanks een verbetering in jeugdbeleid, is er nog steeds veel werk aan de winkel. We houden om de drie jaar nieuwe verkiezingen om nieuwe stemmen te horen, zodat we de samenleving blijvend kunnen weerspiegelen. We hebben de afgelopen jaren een diverse adviesraad met verschillende achtergronden en kennis neergezet.” Munanga’s persoonlijke focus lag binnen die adviesraad op onderwijs en gelijke kansen. “Vandaag de dag lezen kinderen en jongeren weinig, zeker begrijpend lezen is een probleem. Ik heb mogen meewerken aan het Leesfonds om de leesvaardigheid weer op te krikken in Vlaanderen en Brussel.” Het fonds schenkt boeken aan 458 scholen, crèches, jeugdwerkingen en organisaties.

“Jongeren willen verandering zien, wij willen de stem van de jongeren laten horen.”

Uit een groep van twaalf kandidaten werden dit jaar acht nieuwe jeugdwerkers verkozen door de Vlaamse erkende jeugdorganisaties. Negentien jongeren hadden zich dit jaar kandidaat gesteld, daarvan stemden 4.700 jongeren in Vlaanderen en Brussel acht nieuwe gezichten in de raad. Eén van de acht jongeren is Noura Kaddaoui. Ze geeft, net als haar voorganger, aan dat de Vlaamse Jeugdraad een voelbare impact heeft op het beleid. “Grote veranderingen doorvoeren gaan niet altijd even snel, maar door de juiste info door te spelen, maak je een verschil. Benjamin Dalle heeft eind september een historische investering gedaan in jeugdwerk, een structurele verhoging van 6 miljoen euro en éénmalig 4 miljoen euro voor de jeugdinfrastructuur. Zonder het lobbyen van de raad was dit niet verwezenlijkt.”

Toekomstige focus

De nieuw verkozen Jeugdraad zal zich vanaf het voorjaar van volgend jaar vooral focussen op de aankomende verkiezingen, met onder andere een nieuw memorandum. De thema’s die extra in de verf gezet gaan worden, hangt af van de stem van de jongeren. Kaddaoui schuift alvast klimaat en mentaal welzijn naar voren als actuele onderwerpen. “Jongeren willen verandering zien, wij willen de stem van de jongeren laten horen. Dat gaan we dit verkiezingsjaar doen door heel veel in gesprek gaan met jongeren en te luisteren naar wat zij vinden, zodat de beleidsmakers rekening kunnen houden met de nieuwe generatie.”

Het memorandum is de verlanglijst van de raad. Het bestaat uit 20 themafiches vol ideeën, met thema’s zoals ‘veilige buurt’, ‘onderwijs’ en ‘kansrijk opgroeien’. Om die samen te stellen zijn er massaal jongeren bevraagd, experten op de proppen gekomen, organisaties bezocht en adviezen geschreven voor een sterker jeugdbeleid.

Bij zowel Munanga, als Kaddaoui, hoor je een sterke motivatie om zich in te zetten voor alle jongeren. “Ik heb mezelf verkiesbaar gesteld omdat ik de belangen van jongeren bij de beleidmakers op de kaart wilde zetten”, vertelt Munanga. Kaddaoui wil als nieuwe lichting ook een verschil maken. “In de toekomst is het belangrijk dat er geluisterd wordt, omdat we zo een positieve verandering bijdragen voor iedereen. We zijn als Jeugdraad een diverse groep met verschillende perspectieven, zo gaan we de komende drie jaar weer een verschil maken voor iedereen.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Suzanne Cartel
Professioneel tatoeëerder Suzanne Cartel over haar beroep: “Elke tatoeage die ik mag zetten is een hoogtepunt”