Vlag met logo van de UA

Vlaamse universiteiten zien een toename van 8000 personeelsleden in het afgelopen decennium

Het aantal personeelseden bij de Vlaamse universiteiten is met 8000 gestegen tegenover tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen. De Vlaamse universiteiten telden op 1 februari 2023 30.000 voltijdse equivalenten.

Deze cijfers omvatten het totale aantal (gast)professoren, assistenten, (post)doctoraal onderzoekers en administratief en technisch personeel. Volgens Peter De Meyer, woordvoerder van de Universiteit Antwerpen, hebben universiteiten vaak minder moeite met het aanwerven van personeel. “Een groot deel van onze werknemers zijn mensen die oorspronkelijk begonnen zijn bij ons aan de universiteit en die na hun opleiding zijn blijven hangen.”

Universiteit Antwerpen kent ieder jaar opnieuw een stijging in het aantal studenten. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de school meer personeel nodig heeft. Dat personeel vinden blijkt bij de universiteiten toch makkelijker te gaan dan bij het secundair onderwijs.

Een opvallende vaststelling is dat de helft van alle personeelsleden vrouwen zijn. Zij verrichten voornamelijk administratief en technisch werk. Bij het aantal professoren en (post)doctoraal onderzoekers waren er dan weer meer mannen dan vrouwen. Daarnaast is één op de drie personeelsleden jonger dan dertig jaar.

Auteurs | Juliette Vanderveken, Loes Vandoninck

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Playstation 5 bereikt mijlpaal
PlayStation 5 bereikt mijlpaal van 50 miljoen verkochte exemplaren