Nieuw co-housingproject voor kwetsbare jongeren in Mechelen

Kansarme jongeren laten samenwonen zodat ze van elkaar kunnen leren. Dat is het project van aannemer Peter Schaltin en zijn vrouw, genaamd Onder-dak.   Ze starten begin volgend jaar een co-housingproject voor kansarme jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud. Het initiatief is een primeur in Mechelen.  

In het project kunnen zowel kansarme als kansrijke jongeren tegen een betaalbare huurprijs samenleven in één woonpand. “Het is heel moeilijk voor mensen die van een uitkering leven om een huurwoning te vinden in Mechelen “.  vertelt Lore Moons van de Lage Drempel, een organisatie die zich inzet voor de minderbedeelden in de samenleving.  

Pril begin 

Peter en Els zijn 25 jaar lang pleegouders geweest. Ze hebben gedurende deze periode 16 pleegkinderen gehad. “We hebben daar zelf heel veel voldoening uit gehaald, hopelijk hebben we de kinderen ook meerwaarde kunnen bieden in hun leven” zegt Schaltin over deze periode. 

“Van de 16 pleegkinderen hebben we zeker nog met de helft contact. Zij zijn nu allemaal twintigers, we zien hen regelmatig. We zijn nu één grote familie geworden. Als pleegzorg is afgelopen, hoeft het contact niet te stoppen.” geeft Schaltin nog mee.  

Sociaal engagement  

Het koppel zet zich al jaren in voor pleegkinderen en wil hun sociaal engagement voortzetten met dit project. Van de gemeente ontvingen ze veel ondersteuning en positieve reacties.  

Schaltin: “Het is moeilijk om een betaalbare woonst te vinden op het gebied van huisvesting. Daarom hadden we het idee om dit project op te zetten, waar jongeren tegen een betaalbare prijs kunnen huren en het gevoel van samenhorigheid kunnen delen”. 

Sociale mix 

Het koppel koos specifiek voor een co-housing concept. Het doel van het project is het creëren van een omgeving waarin kansarme en kansrijke jongeren onder één dak wonen en zo van elkaar kunnen leren.  

“Omdat je in andere woonvormen bijna geen sociale mix meer kunt krijgen en ook omdat er vraag is vanuit jongeren naar sociale projecten waar ze gemakkelijk contact kunnen leggen met mensen van dezelfde leeftijd.” legt Schaltin uit.  

Betaalbaar wonen 

“De laatste jaren zien we een aanzienlijke stijging van het aantal mensen dat om hulp komt vragen om een huurwoning te vinden die betaalbaar is voor hen.” vertelt Lore Moons (Lage Drempel). 

Uit onderzoek van het Bureau van de Statistiek blijkt dat de prijs van energie in juni 2023, 630 euro hoger lag dan een jaar eerder. Toch zetten Peter en Els in op een maatschappelijke aanvaardbare huurprijs.  

“Het is de bedoeling een huurprijs te hanteren van rond de 400 tot 500 euro per maand. Dat is best scherp voor een grote ruimte of volledige woning met grote kamers. Iets dergelijks vinden in de huidige markt is bijna onmogelijk. Als je een appartement wil huren zit je al snel aan een huurprijs van 800 euro.” legt Schaltin uit.  

Afwerkingsfase 

Het pand is momenteel nog in aanbouw, maar het einde is bijna in zicht. “We bevinden ons in de afwerkingsfase. We zijn momenteel bezig met het plaatsen van tegels en dergelijke.” legt Peter uit.  

Hij vervolgt: “Binnen een maand zal de officiële website geopend worden. Daar kunnen mensen zich stilaan kandidaat stellen en samen met jeugdhuis Bonheiden zullen wij vervolgens bepalen wie geschikte kandidaten zijn.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Scherm met affiche Nite Sh ft
Modemuseum opent zijn deuren voor dansers en muzikanten