vrouw dat bloed aan het geven is

‘We voelen de eindejaarsdip vroeger dan normaal’ 

Er is een tekort aan bloeddonoren in Vlaanderen. De jaarlijkse eindejaarsdip dient zich vroeger aan dan andere jaren. Daarom lanceert het Rode Kruis een vroege campagne om bloed te komen geven. De woordvoerder van het Rode Kruis Vlaanderen, Joachim Deman, zegt dat de oproep effect heeft, maar dat het probleem nog niet opgelost is

Waarom moeten we voor het eindejaar zoveel mogelijk bloed doneren?

‘Elk jaar rond deze periode is het aantal bloeddonoren 20% lager dan normaal. Mensen hebben in vakanties minder tijd om bloed te doneren. We willen ons hier zo goed mogelijk op voorbereiden en daarom hebben we nu al een oproep geplaatst om te komen doneren. Want nog voor de vakantie is begonnen voelen we de winterdip al.’

Heeft de oproep effect?  

‘Jazeker, we hebben een lichte stijging gezien in het aantal bloeddonors, maar het probleem is nog niet opgelost, we bevinden ons nog steeds in de gevarenzone. We hebben bloeddonoren op een constante basis nodig. Bloed blijft maar 42 dagen goed. Dus het is heel belangrijk dat we constant bloed krijgen en niet in te grote hoeveelheden, want dan wordt het bloed slecht.’

‘Met De Warmste Week proberen we meer aandacht te trekken voor het tekort aan bloeddonoren, we hebben twee extra plekken opgezet om bloed te geven en zaterdag 23 december en zaterdag 30 december gaan de donorcentra extra open. Zo wordt het tekort aan bloed aangevuld.

Van welke bloedgroepen zijn er tekorten? 

‘We hebben vooral een tekort voor 3 van de 4 negatieve bloedgroepen, Ab-, B- en O-. Bij bloedgroep O- is het extra zorgwekkend, want dat is de universele donor, die mag aan eender wie bloed geven. Het is dus de belangrijkste bloedgroep. De hoeveelheid bloed die we hebben van bepaalde bloedgroepen hangt af van hoeveel mensen die bloedgroep hebben, sommige komen minder voor dan anderen, zo komt de bloedgroep Ab- het minste voor.’

Zijn er risico’s verbonden aan het doneren van bloed?

‘In principe niet, we hebben een veiligheidssysteem ingebouwd dat risico’s moet voorkomen. Als je bloed wil doneren moet je een vragenlijst invullen, waarbij we kijken of je bloed veilig is voor de patiënt en of het bloed doneren veilig is voor de donor. Er wordt ongeveer 500 ml bloed afgenomen, je voelt de impact veel minder als je meer bloed hebt. Zo mogen bijvoorbeeld mensen die minder dan 50 kg wegen geen bloed geven, omdat zij niet genoeg bloed hebben.’

Auteurs | Noa Jacobs 01, Roos Rutgeerts

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Eurosong hapjes
Dries De Doncker: “De Eurosongdagen zijn voor mij echt een hoogtepunt”