Erasmusbrug vanuit Feijenoord

Criminaliteit aan de Nieuwe-Maas: water een bron van leven of drugs?

Rotterdam wordt als één van de gevaarlijkste steden van Europa beschouwd. In 2023 vonden er 84 schietincidenten en 160 explosies plaats. Deze cijfers bevestigen het voorgevoel bij de stad. Hoe voelen de inwoners zich rondom deze drugsproblematiek en wat is de oorzaak volgens hen?

Uit een rioolwateronderzoek van de gemeente Rotterdam is vastgesteld dat het dagelijks drugsgebruik is toegenomen. Zo is de consumptie van MDMA gestegen met maar liefst 63%, cannabis met 28% en cocaïne met 35%.

Hoewel de criminaliteit aanwezig is, voelt Bart (66) zich veilig in de stad. “Op de kade wordt er weleens gedeald”, vertelde de Rotterdammer. Bovendien is hij ervan overtuigd dat het fast cash-aspect van drugshandel de voornaamste factor is om in die wereld te stappen.

Sylvester (44), een bewoner van Feijenoord en ex-agent, voegt zich bij de mening van Bart. Hij beweert dat hij zich veilig voelt hoewel het, zeker ’s avonds, opmerkelijk is dat er “enkele deals plaatsvinden aan het water”.

De locatie van drugdeals aan het water kan worden verklaard door het feit dat sociale klasse een rol speelt in de relatie tussen drugs en criminaliteit (onderzoek Waldorf, 1998). Het is opvallend dat de districten langs het water vaak de laagste gemiddelde inkomens hebben. Dit maakt deze gebieden bijzonder kwetsbaar voor drugscriminaliteit door de nood aan geld. De observaties van de bewoners worden dus ondersteund door meerdere onderzoeken.

Naast het lucratieve zien andere bewoners het probleem van thuis uit. “De basis van het probleem ligt aan de opvoeding”, meent Rita (73), een bewoonster van IJsselmonde. Zij is van mening dat de mensen die in aanraking komen met de drugscriminaliteit steeds jonger worden. Dat is volgens haar te wijten aan de lakse opvoeding van vandaag waardoor er minder tot geen controle is op jongeren.

De drugscriminaliteit en de opflakkering daarvan zijn dus gedreven door de belofte van snel- en gemakkelijk geld verdienen. Daarnaast spelen ook sociale zaken een rol, zoals opvoeding. De inwoners voelen zich ten slotte toch veilig ondanks de criminaliteit.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
WK-fandorp Waagnatie
Officieel WK-fandorp Belgische Voetbalbond geannuleerd: “Het vuur was nog niet aangewakkerd”