Agora zaal UA

“We zijn blij met de steun die we krijgen”

Studenten blijven standvastig in protest.

Het is nu alweer zes dagen geleden dat tientallen studenten van de Universiteit Antwerpen de Agora op de stadscampus hebben bezet. Ze protesteren tegen het geweld in Palestina en eisen dat de universiteit de samenwerking met Israëlische universiteiten en instellingen beëindigt. Ook in Leuven en Gent zijn er nog steeds protesten gaande.


De studenten hebben slaapzakken en tentjes meegebracht om de nacht door te brengen. Overdag studeren ze en kunnen ze deelnemen aan briefings. In de avond zijn er al activiteiten zoals filmvertoningen en open mic-sessies georganiseerd. De studenten zijn vastberaden te blijven totdat hun drie eisen zijn vervuld.

De eerste eis, transparantie over de connecties van de universiteit met Israëlische universiteiten en instellingen, is al deels vervuld, aangezien de rector zich hierover heeft uitgesproken. Hoewel de studenten tevreden zijn met deze stap, blijven ze kritisch.


De studenten krijgen ook steun van hun professoren. Deze hebben zelfs een eigen open brief opgesteld, specifiek gericht aan de medewerkers van de Universiteit Antwerpen, die al door veel mensen is ondertekend.


Bas Naessens, persverantwoordelijke van ‘UAntwerp for Palestine’, zegt: “We houden vaak toespraken in de aula’s om meer aandacht te krijgen, en dat wordt meestal toegestaan door de professoren.”


Het initiatief komt van de actiegroep ‘UAntwerp for Palestine’ en krijgt brede steun van verschillende professoren. De universiteit is herhaaldelijk in gesprek met de studenten om afspraken te maken over hun eisen en om praktische zaken zoals veiligheid tijdens de bezetting te regelen, zodat het normale universiteitsleven zo min mogelijk verstoord wordt.


Voorlopig is er nog geen einde aan de bezetting in zicht.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Van Journalistiek naar Geluid: Mijn Avonturen bij Radiospotcel