Mijn stage bij GVA: De 10 Miles met De Croo en het favoriete kind van De Wever

Van de 10 Miles lopen met Alexander De Croo tot Bart De Wever vragen wie zijn favoriete kind is. Hoe mijn stage bij Gazet van Antwerpen veel meer was dan alleen de verkiezingen.

Mijn eerste dag

Mijn eerste dag op de redactie voelde niet als een eerste dag. Ik werkte er al een tijdje als jobstudent voor Kiez.nu dus ik wist wel ongeveer wat me te wachten stond. Toch zorgde de overgang naar een fulltime rol voor de nodige stress. Gelukkig waren we met z’n drieën en herkenden velen ons meteen, wat alles toch wat makkelijker maakte. Na een korte rondleiding kregen we meteen een laptop en de vraag of we al een idee hadden voor een video. Marie stelde voor om een video te maken over het faillissement van Esprit. We werkten die dag tot 19:00 uur door aan de montage en sprongen een gat in de lucht toen we ontdekten hoe we een hartje in de video konden laten bonk

Mijn eerste publicatie

Ik nam de vaste rol van het politiek weekoverzicht bij Kiez.nu op me. Het was een flinke stap buiten mijn comfortzone om voor de camera te staan, maar ik ben blij dat ik de uitdaging aanging. De stress en de onzekerheid namen elke week af omdat het simpelweg moest gebeuren. Het maken van die video’s gebeurde dus telkens beter en sneller, maar werd vooral leuker.

Een bijzondere ontmoeting

Het bleef niet bij één bijzonder ontmoeting. Met de verkiezingen in aantocht, zagen we vrijwel wekelijks een politiek kopstuk. We ontmoetten bijna alle partijvoorzitters op het Kiesfestival in Brussel en ik kreeg zelfs de kans om Jinnih Beels en Bart De Wever te interviewen op de redactie.

Het meest opmerkelijke was echter mijn ontmoeting met Alexander De Croo. We kwamen hem tegen in Brussel en een week later zagen we elkaar weer in Antwerpen. Ik liep mee met de Ten Miles voor GVA en een half uur nadat ik finishte, kwam de premier de persruimte binnen en deden we een babbeltje over het parcours. We waren het er duidelijk over eens dat de laatste twee kilometers de zwaarste waren.

Veel geleerd

Tijdens deze twee maanden stage leerde ik meer dan in drie jaar journalistiekopleiding. Dat is misschien een beetje overdreven, maar zo voelt het wel. Ik leerde video’s monteren, interviewen, voor een camera staan en ik publiceerde zelfs mijn eigen stuk in de papieren krant. Als iemand me twee maanden geleden had gevraagd of ik elke week een filmpje van mezelf online wilde zetten, had ik volmondig nee gezegd. Toch heb ik het mezelf opgelegd en dat bleek een zeer goede beslissing.

Anekdote

“Wie is uw favoriete kind?” Die vraag stelde ik aan Bart De Wever. Het is alles behalve een politiek inhoudelijke vraag, maar ik kon de kans niet laten liggen. De vraag kwam echter niet van mij maar van De Wever zijn zoon Simon. We vroegen de volgers van Kiez.nu om vragen in te sturen voor De Wever en dat had ook zijn zoon gedaan. Ik heb lang getwijfeld of ik ze effectief zou stellen, maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb en dat hij er (min of meer) op antwoordde.

Oeps Foutje

Een grote fout heb ik tijdens mijn stage niet gemaakt maar Bart De Wever aanspreken met ‘gij’ in plaats van “u” blijft me toch bij…

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Leerkrachten protesteren tegen onderwijsrapport