Kleren een tweede leven geven is steeds populairder, het fenomeen zit al langer in de lift. De afgelopen vijf jaar steeg de hoeveelheid tweedehandswinkels met 23%, dat blijkt uit cijfers van Marktdata. Kiara Pynebrouck, Sales Advisor bij Think Twice in Antwerpen, was getuige van die toegenomen interesse.
Op welke manier is het gegeven ‘tweedehands’ veranderd?
“Vroeger werd je soms scheef bekeken of beoordeeld op het feit dat je iets tweedehands droeg. Of als je niet ‘het nieuwste van het nieuwste’ had. De laatste jaren ligt de drempel lager: tweedehands kopen is beter voor het milieu, mensen leren de impact van fast fashion kennen en willen er iets aan veranderen. Ook opvallend: bij grotere winkelketens vind je dezelfde items hangen in grote aantallen. Zo kopen mensen dezelfde stuks en voel je je soms ‘minder speciaal’ als iemand hetzelfde draagt.”
“In tweedehandswinkels komen mensen vaak langs met een specifiek kledingstuk of stijl in gedachten. Je vindt dingen terug uit de jaren ’70 of kleren die je niet in andere winkels kan kopen. Dit maakt je eigen kledingstijl uniek.”
16 jaar geleden vestigde Think Twice zich in Antwerpen, ondertussen hebben jullie al vijf winkels in de stad. Wanneer merkten jullie een kentering in de verkoop van jullie stuks?
“Tweedehands kopen is iets van de laatste jaren. In het begin kregen we voornamelijk jongeren over de vloer. Nu komen hoe langer hoe meer mensen van alle leeftijden langs. De connotatie rond ‘tweedehands’ is de laatste vier à vijf jaar hard veranderd, wat een grote rol heeft gespeeld.”
Welke items worden bij jullie meer gekocht de laatste tijd?
“Dat hangt af van seizoen tot seizoen: in de zomer gaat het meer over kleedjes, in de winter meer over truien en lange mantels. Oudere mensen zoeken al vaker naar verschillende soorten hemden, jongeren doen dit meer in de zomer en zoeken meer naar losse hemdjes met korte mouwen. Over het algemeen doet jeans het altijd goed. Het kan met veel gecombineerd worden en er bestaan verschillende modellen naargelang wat je zoekt. Ook leren jassen worden alle seizoenen wel gedragen.”
Hoe staat het met de kwaliteit van tweedehandskleren?
“De laatste jaren spenderen we door de grotere vraag aan tweedehandskledij ook des te meer aandacht aan de kwaliteit van onze kleren. We verkopen hier stuks van kwaliteit die je nieuw een fortuin zouden kosten. We verkopen ook items gemaakt van polyester, maar die worden op deze manier opnieuw gedragen in plaats van weggegooid. Ze krijgen een tweede leven, zo maak je kleren zoeken toegankelijk en betaalbaar voor iedereen.“
Wat kunnen verwachten in de toekomst, een nog grotere stijging?
“Ik denk van wel. De economie veranderde de laatste jaren hard, alles is duurder geworden waardoor we zoeken naar alternatieven. Steeds meer mensen vinden hun weg naar tweedehandswinkels en zowel het aanbod als de kwaliteit breidt uit. Het is goedkoper dan steeds nieuwe kleren kopen en de prijstoegankelijkheid speelt ook een grote rol. Er zitten voor iedereen wel coole stuks tussen. Met een hoog of laag loon, grote of kleine interesse in mode, je draagt een steentje bij aan een beter circulair systeem.”