namaakinsulinepomp

Risico op medicatiefouten stijgt bij diabetici in woonzorgcentra

Het risico op medicatiefouten bij diabetespatiënten in Vlaamse woonzorgcentra is de afgelopen twee jaar toegenomen. Uit een evaluatie van de Zorginspectie blijkt dat het aantal woonzorgcentra dat volledig in orde is met de registratie van insulinedoseringen is gedaald van 48 procent naar slechts 38 procent.

Van september 2023 tot september 2024 heeft de Zorginspectie 255 woonzorgcentra gecontroleerd op de naleving van veiligheidsprocedures bij medicatietoediening. “Het gaat om een aantal veiligheidsprocedures die we controleren en die zijn heel intensief als je die heel systematisch moet toepassen”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van de Zorginspectie. “Doordat het registreren van insulinedoseringen zo’n arbeidsintensief proces is, waarbij er veel kansen op fouten zijn, wordt er in een aantal gevallen niet systematisch genoeg geregistreerd.”

Moonens benadrukt dat het bij deze inspecties vooral gaat om het verkleinen van risico’s: “Het is belangrijk om te benadrukken dat het hier gaat om de veiligheidsprocedures en niet om het effectieve gebruik van de medicatie. Hoe vaker je dat vergeet of niet volledig doet, hoe meer risico er is dat er een fout gemaakt wordt.”

De Zorginspectie blijft woonzorgcentra met slechte resultaten volgen Indien er geen verbetering komt, kan ze tijdelijke patiëntenstops of verplichte sluitingen opleggen. “Als we bij een woonzorgcentrum in een zorgdossier zien dat er honderd medicaties zijn toegediend en daarvan 99 geregistreerd, dan is dat niet goed. Het is een tekort”, voegt Moonens toe.

Met deze waarschuwingen hoopt de Zorginspectie de aandacht voor medicatieveiligheid te vergroten en een cultuur van zorgvuldigheid in de sector te bevorderen.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Stad Antwerpen zet in op verbondenheid