Woonzorgcentrum De Notelaar sluit een volledige verdieping door personeelstekort.

Directeur Zorgpunt Waasland Tjeu Van Diessen: “Tegen 2040 hebben we duizend extra bedden nodig”

Het personeelstekort bij de woonzorgcentra wordt steeds prangender. Dat merken ze ook in woonzorgcentrum De Notelaar in Beveren, waar ze een volledige verdieping moeten sluiten door personeelstekort. “Als je de bewoners met te weinig mensen moet verzorgen is dat slecht voor de bewoners, maar ook voor het personeel”, zegt Tjeu Van Diessen, algemeen directeur van Zorgpunt Waasland.

Wat is de oorzaak van dit personeelstekort?

De eerste oorzaak is dat er minder jongeren zijn dan ouderen. Er gaan meer mensen met pensioen dan er opgeleid worden. De tweede oorzaak is dat mensen door de druk die er tegenwoordig is, minder werken. Vroeger werkte iemand gemiddeld tussen de 40 en 45 uur per week. Tegenwoordig is dat door ouderschapsverlof en allerlei andere redenen vaak minder. Het personeelstekort is een probleem dat in de hele zorgsector voorkomt. Er zijn verschillende ziekenhuizen en woonzorgcentra waar hele afdelingen leegstaan. De Notelaar is daarin zeker geen uitzondering.

Hoe groot is dit personeelstekort?

Als je over de zorg spreekt, gaat het al snel over 15 tot 20 procent. In de rusthuizen zelf heb je minstens 10 procent extra personeel nodig als je het echt comfortabel wil maken voor het personeel. We hebben vooral extra personeel nodig om nieuwe woonzorgcentra te kunnen bouwen en inrichten. Tegen 2040 stijgt de behoefte met ongeveer 30 procent. In het Waasland hebben we tegen dan 1000 extra bedden nodig, bovenop de 2000 bedden die we al hebben.

Hoe pakken jullie het personeelstekort aan?

Wij proberen onze zorg zo efficiënt mogelijk te organiseren. We geven bijvoorbeeld verpleegkundigen een taak op verschillende afdelingen. Zo kan je met minder mensen hetzelfde doen. We zijn permanent op zoek naar nieuwe personeelsleden. We leiden via zijinstroom nieuwe mensen op. We krijgen ook veel hulp van interimkrachten en vrijwilligers.

Hoe minder aanbod er is, hoe langer mensen moeten thuisblijven

Tjeu Van Diessen

Wat is het effect van de sluiting op het woonzorgcentrum?

Doordat we redelijk groot zijn, vermindert de capaciteit van het woonzorgcentrum maar met ongeveer 3 procent. Dat is een verschil dat je wel voelt, maar kunt opvangen. Natuurlijk betekent dit wel dat ons aanbod verlaagt. Hoe minder aanbod er is, hoe langer mensen thuis moeten blijven als de vraag stijgt. Vaak bevinden die mensen zich in situaties die niet ideaal en soms zelfs zeer kritiek zijn.

De bewoners zullen van de sluiting van de verdieping niet veel ondervinden. Er worden twee afdelingen samengevoegd, dus enkele bewoners zullen moeten verhuizen. Een aantal mensen zullen andere buren krijgen maar ze blijven in dezelfde woongroep. Een belangrijk verschil voor de bewoners is dat er door de sluiting van deze verdieping meer mensen zijn die hen zorg kunnen bieden.

Doet de overheid genoeg om het probleem aan te pakken?

De overheid besteedt te weinig aandacht aan de ouderenzorg. Ze focust vooral op de ziekenhuizen waardoor er veel zorg- en verpleegkundigen zijn weggetrokken uit de ouderenzorg. Ziekenhuizen zijn natuurlijk belangrijk maar dit heeft het tekort in de woonzorgcentra wel groter gemaakt. De overheid kan een aantal dingen doen, bijvoorbeeld de job aantrekkelijker maken en de omkadering verbeteren. Dit gaat van kinderopvang voor onze medewerkers tot extra openbaar vervoer in het weekend zodat onze werknemers gemakkelijk op het werk geraken.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
vzw Armoede Vlaanderen: ‘Iemand die een euro boven de grens heeft, valt uit de boot’