vzw Armoede Vlaanderen: ‘Iemand die een euro boven de grens heeft, valt uit de boot’

Bij vzw Armoede Vlaanderen kunnen mensen terecht voor kledij, huisraad en verzorgingsproducten. De organisatie krijgt die van particulieren of winkels. Ook tijdens de lockdown wordt er hard doorgewerkt want het leven gaat genadeloos verder.

Frustreert het jullie dat je niet iedereen kan helpen?

Frustreren niet, maar het maakt ons moedeloos. Alle instanties doen hun best, maar er zijn gewoon niet genoeg middelen. De wetten zijn bovendien heel streng. Iemand die per maand een euro te veel krijgt, valt uit de boot. Ook al hebben zij evenveel hulp nodig als iemand die die laatste euro niet heeft. De meesten willen echt vooruit en net dat laatste duwtje in de rug helpt hen er terug bovenop te geraken. Als ze dat duwtje niet krijgen, neemt bij ons de moedeloosheid even de bovenhand.

Merken jullie een verschil met corona?

Het is echt problematisch geworden. Mensen die anders nooit in de problemen komen, moeten nu bij ons aankloppen. Een stap die voor velen moeilijk is om te zetten. Zolang zij onze hulp kunnen gebruiken, proberen we hen bij te staan. We zijn daarom niet gestopt met werken tijdens de lockdown, wel zijn we voorzichtiger geworden in onze werkwijze. We hebben onze eigen contact tracing opgesteld, om snel te kunnen ingrijpen waar nodig.  

Het is zálig om een bericht te krijgen van iemand die er weer bovenop geraakt is

Wat motiveert jullie?

Het is zálig om een bericht te krijgen van iemand die er weer bovenop geraakt is. Daar doen we het voor. De oprichters van Armoede Vlaanderen hebben ooit ook in zo’n situatie gezeten. Wij kunnen hen dus bijstaan met raad, ervaring en een luisterend oor. Leden durven daarom vragen aan ons te stellen en hun verhaal te doen zonder de angst veroordeeld of afgekraakt te worden.

Hebben die mensen het gevoel dat ze hun problemen niet aan de buitenwereld kunnen tonen?

Zeker, als je niet leeft naar de gemiddelde normen of daarboven, dan is het volgens de buitenwereld  je eigen schuld. Dat is niet altijd zo. Dingen waar je totaal geen vat op hebt, kunnen soms de doorslag geven. We hangen te vaak in de ik-mentaliteit, mochten we daar wat afstand van nemen dan kon iedereen al eens een luisterend oor zijn voor iemand. Maar de maatschappij is hard. Heel hard.

Door: Lauren van der Pas

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
sous-chef Shop D'ho
Opkomst van Koreaanse restaurants en winkels in Antwerpen