Zondag 24 november is het Dag van de Wetenschap. Technopolis biedt dan een dag vol wetenschap aan, maar hoe hou je wetenschap en technologie in deze tijd laagdrempelig? “De oplossingen voor de uitdagingen van morgen hoeven niet alleen van slimme ingenieurs te komen”, aldus de Marketing & Sales Director van Technopolis.
Hoe proberen jullie bij Technopolis wetenschap toegankelijk te maken voor kinderen?
In Technopolis geven we shows, workshops en demo’s. Tijdens die activiteiten leggen de edutainers, de mensen die deze activiteiten begeleiden, op een heel laagdrempelige manier dingen uit. Dus mensen die weinig begrijpen van wetenschap of geen interesse hebben, worden meegenomen door de toegankelijke manier van uitleggen. We tonen hoe wetenschappelijke principes in ons dagelijkse leven worden toegepast. Op deze manier maken wij technologie en wetenschap tastbaar. Mensen moeten het met hun eigen ogen zien en ondervinden hoe leuk het is. Wetenschap en technologie is niet alleen voor wiskundige, technische knobbels. Wetenschap gaat juist over simpele, alledaagse dingen, zoals een pil tegen hoofdpijn, je bril of het koffiezetapparaat.
Hoe heeft Technopolis zich door de jaren heen ontwikkeld om zich aan te sluiten bij de veranderende trends zoals AI?
Wetenschap en technologie zijn constant in verandering en staan niet stil. Daarom organiseren we op 3 december een spiksplinternieuwe zone rond artificiële intelligentie. Daar hebben we ingespeeld op die trend en we zullen AI op een laagdrempelige manier aan jongeren tonen.
Zullen er meer bezoekers zijn dan normaal op de dag naar Dag van de Wetenschap?
Wij doen zondag onze deur open aan tien euro per ticket. Voor een kind is dat de helft van de normale prijs en voor een volwassene een nog hogere korting. Hiermee proberen we mensen te bereiken voor wie het anders moeilijk is om met hun gezin langs te komen. Naast die prijsverlaging bieden we bovenop ons normale aanbod negen gratis workshops aan, in samenwerking met een aantal partners, zoals Code Fever en Natuur en Wetenschap. Deze initiatieven zorgen ervoor dat we veel bezoekers verwachten op de Dag van de Wetenschap.
Hoe draagt de Dag van de Wetenschap bij om wetenschap en technologie toegankelijker te maken?
Voor deze dag worden de krachten gebundeld over heel Vlaanderen en zetten organisaties hun deuren open. Mensen krijgen de kans om een kijkje te nemen, meer te leren, vragen te stellen aan professionals, om zo direct in contact te komen met wetenschap en technologie. Hierdoor kan hun interesse alleen maar groeien. Ze zeggen altijd: ‘onbekend maakt onbemind’.
Een van de grootste doelen van deze dag is dus om die schrik van het woord ‘wetenschap’ weg te werken, omdat het net zo hedendaags is. Als je geen technologie zou hebben, dan staat dat letterlijk en figuurlijk in je blootje; je hebt geen kleren, je kunt je niet wassen, je hebt geen licht en je auto start niet. In wetenschap ligt de sleutel naar de toekomst. De oplossingen voor de uitdagingen van morgen hoeven niet alleen van slimme ingenieurs te komen. Een bouwvakker die mee is met de bouwtechnologieën van de toekomst, maar die met zijn handen werkt, die draagt daar ook toe bij.
Technopolis viert Dag van de Wetenschap
Als je stil bent, hoor je het in de hersenpannetjes van de kinderen knetteren van activiteit. Ze richten zich met volle concentratie op de wetenschappelijke activiteiten, die je ook zondag 24 november in Technopolis zal kunnen beleven tegen 10 euro voor een ticket.
Dit komt omdat dan de 14e editie van Dag van de Wetenschap plaatsvindt. Zowel online als in tientallen locaties in Vlaanderen en Brussel zullen meer dan 700 fysieke activiteiten plaatsvinden.
Ook Technopolis biedt dus een dag vol wetenschap aan voor een lage prijs. Zo hopen ze veel jongeren te trekken en laten ze zien dat wetenschap niet moeilijk hoeft te zijn.
Op de Dag van de Wetenschap tonen de Vlaamse Wetenschappelijke Instellingen op welke manier ze impact hebben op ons dagelijks leven.