Kerst staat voor de deur, een dag waar velen maandenlang naar uitkijken. Gezellig met de familie samen zijn, genieten van een kerstdiner en de kerstboom versieren maar dat geldt niet voor iedereen. Voor sommigen is Kerst een dag als alle andere, terwijl het voor anderen een bijzonder religieus feest is. Hoe ervaren verschillende culturen de kerstsfeer in Antwerpen?
25 december staat wereldwijd in het teken van de geboorte van Jezus Christus en wordt op veel plaatsen uitbundig gevierd. Toch heeft deze dag niet voor iedereen dezelfde betekenis. “Kerst is voor ons natuurlijk belangrijk vanwege de geboorte van Jezus, maar ook om te kijken naar de mensen die het minder goed hebben.” Vertelt Florinela Petcu, secretaris van de Roemeens-orthodoxe kerk. De viering van Kerst is bij hen verbonden met unieke tradities en gewoontes. “Wij vasten veertig dagen voor Kerst. Dat betekent dat we geen vlees en vis eten en daarnaast gaan we naar de kerk.” Legt Florinela uit.
Natuurlijk zijn er ook culturen die deze periode anders beleven, of die Kerst niet vieren omwille van de geboorte van Christus. Joden vieren bijvoorbeeld Chanoeka, terwijl de Chinese gemeenschap het Winterfeest viert. Ook evangelistische christenen ervaren deze tijd vooral als een periode van vrijgevigheid en goede daden. “Natuurlijk is Jezus geboren, maar we weten niet precies wanneer. In de Bijbel staat ook geen exacte datum. Je mag de geboorte van Jezus zeker vieren, maar dat hoeft niet per se op 25 december,” vertelt Toyin Femi, studente Afrikaanse diaspora.
De kerstperiode blijft echter voor velen een moment van bezinning, vrijgevigheid en verbondenheid. Het is een tijd waarin families en vrienden samenkomen, ongeacht hun achtergrond. De stad wordt omgetoverd tot een plek vol licht en warmte, waar culturen elkaar ontmoeten en nieuwe tradities kunnen ontstaan. Ga eropuit, proef van de sfeer en ontdek hoe Kerst iedereen op zijn eigen manier samenbrengt.