Kamercrisis in Amsterdam

Voor CityJournalism gingen we naar Amsterdam om eens van dichtbij mee te maken wat er leeft onder studenten bij onze Noorderburen. Het was een boeiend avontuur dat zorgde voor gewaarwording van de actuele moeilijkheden in de hoofdstad, zoals de wooncrisis bij studenten. Hoewel hun problemen soms dicht bij de onze liggen, lijken ze het in Nederland toch anders op te lossen. We spraken met de studentenvakbond, een Belgische studente daar en de voormalig nachtburgemeester van Amsterdam.

Emma Deckers, studente in Amsterdam: “Mijn huisbaas mag niet weten dat ik Belgisch ben”

Met de verengelsing van de scholen in Amsterdam, is het aantrekkelijk geworden voor buitenlandse studenten om naar Nederland te trekken. Velen beseffen echter niet hoe moeilijk het is om een kamer te bemachtigen. Ook tijdelijke oplossingen zoals containerkamers volstaan niet. Aziza Filal van de Algemene Studentenvakbond Amsterdam (ASVA) pleit voor een stop van internationals. “Studenten die naar Amsterdam kwamen, hadden een vertekend beeld.”

Afschrikbeleid

“Tijdens de zoektocht naar een kamer verblijven ze in hostels, soms zelfs voor maanden aan een stuk, wat hen veel geld kost. Uiteindelijk haken studenten halverwege het jaar dan ook af en keren ze terug naar hun land van herkomst.” vertelt Aziza. Sinds dit jaar vertelt de UvA het volledige verhaal. Dankzij de invoer van dit ‘afschrikbeleid’, is de toestroom van internationale studenten al met 7 procent afgenomen. 

Nederlandstalige internationals 

Antwerpse studente Emma Deckers heeft het voordeel dat ze Nederlands spreekt. Bij Facebook-advertenties voor kamers staat vaak expliciet dat anderstalige medebewoners niet welkom zijn. “Mijn huisbaas mag niet weten dat ik Belgisch ben. Hij wil enkel aan werkende Nederlandse vrouwen verhuren.” Deckers’ anderstalige medestudenten betalen meer dan zij, of verblijven verder weg. 

“Ik was al zo vaak was afgewezen dat ik ook bij mijn huidige kamer weinig hoop had”

Emma Deckers, Antwerpse studente in Amsterdam

Hospiteren 

Door de grote vraag naar kamers, werkt elke plek via het systeem van hospiteringavonden. Potentiële huurders laten zich van hun beste kant zien aan de huidige bewoners. “Ik was onzeker of ik op de eerste lesdag al een kamer zou hebben, dus boekte ik een hostel voor een week. De avond van de eerste les wist ik pas dat ik gekozen was.”

Deckers reisde vijf keer naar Amsterdam voor een hospi. “Ik was al zo vaak was afgewezen dat ik ook bij mijn huidige kamer weinig hoop had. Dit zorgde voor een stresserende start van het academiejaar” 

Student in Amsterdam

We gingen filmen bij Belgische studente Emma Deckers in Amsterdam. Zij moest lang zoeken naar een studentenkamer en vond uiteindelijk iets klein. Andere studenten hadden minder geluk.

Emma Deckers, studente in Amsterdam

Nachtburgemeesters

Op woensdag 22 maart vonden in Amsterdam de verkiezingen voor de nachtburgemeester plaats. Freek Wallagh kwam er als verdiende winnaar uit. Hij zal voor de komende twee jaar deze functie vervullen. De rol nachtburgemeester is sinds 2003 een officieel beroep in Amsterdam en heeft als hoofddoel om het nachtleven zo goed mogelijk in goede banen te leiden. In tegenstelling tot de nachtburgemeester in Antwerpen waar de functie uiterst beperkt is.   

Verder belooft het een bewogen periode te worden voor Freek Wallagh. Zo liet de kersverse nachtburgemeester al aan radio FunX weten dat hij zich vooral gaat richten op sociale veiligheid binnen het nachtleven. Zo kan Ramon de Lima, voormalige nachtburgemeester van Amsterdam, met een gerust hart de deuren achter zich sluiten.  

interview met voormalig nachtburgemeester van Amsterdam Ramon de Lima

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Oude hand met kopje
Werken in de zorgsector: ‘Ik probeer zo positief mogelijk te blijven, maar het is doorzetten’