Een stage bij De Tijd is allesbehalve saai

Serieuze mannen in pak die enkel over economie kunnen praten. Dat was het beeld dat ik vooraf had van De Tijd, en ongetwijfeld was ik niet de enige. Na acht weken bij de podcastredactie stage te lopen is dat beeld volledig veranderd. Uiteindelijk kon ik mij geen betere stageplaats wensen. Maar in het begin was het allemaal met een bang hartje.

De zoektocht voorafgaand aan mijn stage was een moeilijke. Een stage die vastlag maar op het laatste moment toch afsprong. Een week later begon ik, maar waar? Toevallig kwam ik terecht bij de podcastredactie van De Tijd.

Super blij met het vastleggen van de stage was er toch een gedachte die de bovenhand nam: “Goh De Tijd, is dat niet super economisch en zakelijk, ga ik daar wel passen?”. Een angst die, de dagen vooraf aan mijn stage, meer en meer kwam opzetten. Ik sprak mezelf moed in, wetende dat ik een breed interesseveld heb en rap geprikkeld ben hield ik mijn hoofd boven water.

Mijn eerste dag

De eerste dag brak aan. Op 6 maart 2023 bewandelde ik voor de eerste keer, niet zo ver van Brussel-Noord, de prachtige site van Tour en Taxis en nam de lift naar het derde verdiep waar ik de vloer van Mediafin betrad. Ik kreeg een rondleiding en het viel me meteen op hoe vriendelijk iedereen was die ik tegenkwam. De angst nam af en een gevoel van enthousiasme en goesting in de komende weken nam de bovenhand.

De angst die op dat moment zijn piek had bereikt, werd die eerste dag volledig weggeveegd. De ontvangst op de redactie was open, spontaan en meteen had ik het gevoel dat ik als een volwaardige collega werd gezien. Na die eerste dag ging ik iedere dag met plezier naar mijn stage.

Mijn eerste publicatie

Aangezien ik aan podcasts werkte is een eerste publicatie wat moeilijk. Een podcast is een project die over een redelijk lange tijd loopt, niet iets dat in 1,2,3 klaar is. Mijn eerste publicatie is iets waar ik in mijn eerste week aan mocht werken. Een postroll, een reclameblokje voor na een podcast zoals De 7, die ik monteerde van een eerder gemaakte podcast. Spanning overheerste om het goed te doen want nu wordt het gebruikt na de de dagelijkse podcast, De 7.

Bijzondere ontmoeting

Mijn bijzondere ontmoeting was iemand die ik moest interviewen voor de ‘Start to Immo’ podcast. Zij werkt bij het management van verschillende Belgische muziekgroepen en via haar ben ik op uitnodiging naar het concert van DEUS gegaan. Dit was voor mij zo een leuk moment aangezien ik super graag wou gaan maar het concert uitverkocht was. Om dan zo via die toevallige ontmoeting toch te kunnen gaan maakte het bijzonder.

Daarom dat ik toch graag stilsta bij het feit hoe leuk het is om nieuwe mensen te ontmoeten via interviews of reportages. Je komt op plaatsen waar je anders nooit zou komen en je ontmoet mensen die je normaal gezien nooit zou ontmoeten. Dit vond ik een van de leukste aspecten aan het op pad gaan.

Veel geleerd

Afgelopen acht weken kan ik niet anders beschrijven als een periode waarin ik mezelf ontwikkelde, tegenkwam en vooral enorm veel plezier beleefde in de job die ik deed. De podcastredactie van De Tijd is meer dan alleen economie. Je wordt er ondergedompeld in een zeer breed werkveld. Van podcasts over immo tot één over Bacardi, je krijgt van alles op je bord voorgeschoteld. Als student journalistiek is dat voor mij alles wat ik kon wensen. Je leert wat je leuk vindt om te doen, waar je interesses liggen en waar je goed of minder goed in bent omdat het zo breed is.

Als stagiair kreeg ik enorm veel verantwoordelijkheid en vertrouwen. Ik mocht een pitch opstellen voor een podcastopdracht die we binnenhaalden, reclameblokjes monteren, een nieuwe instagramstory bedenken voor De 7, interviews afnemen over heel Vlaanderen en deze dan monteren naar quotes en ik had het geluk om iedere dag te mogen werken met zeer leuke en behulpzaam collega’s die samen al een serieus pak ervaring hebben in de journalistieke wereld. Bij hen kon ik constant terecht met vragen en het was nooit te veel. Hierdoor heb ik zo veel bijgeleerd over audition, hoe je best een interview aanpakt, hoe je bepaalde onderwerpen het best behandeld en hoe je een nieuwspodcast presenteert, geloof mij het is compleet anders dan het nieuws voorlezen in een nieuwsbulletin. Het was een echt geschenk dat ik al mijn vragen mocht stellen en dat die beantwoord werden.

Anekdote

Mijn anekdote is over de pitch die ik maakte. We kregen een opdracht van ‘In Flanders Fields’ om een podcast te maken met een bekende Vlaming naar keuze over de kerkhoven van de Eerste Wereldoorlog, een opdracht die naar meerdere podcastmakers werd verstuurd.  Samen met een collega bereidde ik de pitch voor, ik deed research en dook volledig in het onderwerp. Een paar weken later kreeg ik te horen dat we de podcast hebben gekregen en onze pitch het best was. De pitch die ik voor een groot deel had voorbereid was de winnaar. De trots die ik toen voelde was onbeschrijflijk, één van de mooiste momenten tijdens mijn stage.

Oeps foutje

Mijn oeps foutje is eigenlijk ook een anekdote. Op een ochtend moest ik een interview afnemen in Haaltert, op zo’n twee uur van Antwerpen met het openbaar vervoer. Ik ga altijd met de A-velo, de rode fietsen van Stad Antwerpen, naar het station. Het was al wat aan de late kant wanneer ik de deur van mijn kot achter mij toesmeet. Ik haastte mij naar een velostation, maar bleek dat alle fietsen weg waren. Tevergeefs snelde ik naar het station waar ik mijn trein miste. Nooit zou ik nog op tijd bij dat interview aankomen met het openbaar vervoer dus ik belde, in paniek, naar mijn collega. Hij zei me dan om een taxi te nemen als ik het niet zou halen. Nooit eerder had ik zolang in een taxi gezeten,  een speciale en dure ervaring. Achteraf hebben we er wel om gelachen maar op het moment zelf was het volle paniek.

Mijn tijd zit erop

Nu op vrijdag 31 maart ben ik bezig aan de laatste dag van mijn stageperiode. Voor mij zijn de afgelopen twee maanden voorbij gevlogen. Het voelt aan alsof ik een paar dagen geleden mijn eerste stappen zette op de redactie. Gigantisch veel koffie, tientallen uren op de trein en honderden montageknips later zit mijn tijd erop. Grappig hoe ik met zo veel angst hier aankwam en hoe ik nu met een gevoel van fierheid, plezier en zelfs een beetje verdriet zal vertrekken.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Blanco tenues voor Denemarken