“Volgens mij zal Open VLD niet meer herrijzen”
Uit ‘De Stemming’ van De Standaard blijkt dat Open VLD 9,3 procent van de stemmen krijgt. Tegenover de peiling van 2019 ( 13,1%) is dit toch een verval. Samen met CD&V verliezen ze bijna 10 procent van hun stemmen. Een enorme aderlating voor de enige twee partijen die federaal en Vlaams besturen.
Jan Wostyn van Vista, de regionaal-progressieve partij, noemt de onafgebroken reeks van 25 jaar in de regering van Open VLD een keuze voor carrièrisme en opportunisme. “Om nu plots te zeggen dat ze het licht gezien hebben en dat ze een nieuwe visie op de maatschappij hebben zoals Verhofstadt destijds heeft gedaan, daar geloof ik niet in.”
Oplossingen
Opiniemaker Joël de Ceulaer heeft voor de liberale partij nochtans een oplossing. Volgens hem is een liberale-groene partij ‘het’ gat in de markt. “Er komt dan namelijk een partij die echt de ambitie heeft om het klimaatprobleem aan te pakken en niet een partij die met wolle truien en plassen onder de douche het probleem wil oplossen.”
Een andere oplossing is recent nog maar in het nieuws gekomen. Zo zou Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, samen met Groen en CD&V naar de Oostendse kiezer gaan. Zij vormen dan een nieuwe stadslijst, wel zonder N-VA. Ook elders in Vlaanderen zijn lokale stadslijsten in de maak waarin partijen samenwerken of een echt kartel vormen.
In 2022 vroeg Tommelein zich in een interview in Knack nog openlijk af of de drie klassieke partijen ook regionaal niet beter zouden samengaan. “Als we allemaal in ons eentje voortdoen, blijven we drie kleine partijen tussen 10 en 15 procent,” rekende hij uit. Volgens Tommelein zit de N-VA in een zetel zolang er geen herverkaveling in het centrum komt. Maar dat idee van een mega-herverkaveling in het centrum werd snel begraven, onder meer door Open VLD voorzitter Lachaert.