Doelman krijgt bijna voet op hoofd

Sport slim. Bescherm je hoofd: een campagne die het belang van hoofdbescherming aankaart

Drie kwart van de sportgerelateerde hersenschuddingen is het gevolg van  botsingen, hoofdcontact met de tegenstander, … Uit onderzoek blijkt ook dat de belangrijkste oorzaak van overlijden door sportletsels een traumatisch hersenletsel is. Fran Vanderstukken, coördinator van Vechtsportplatform Vlaanderen en van de campagne/project “Sport slim. Bescherm je hoofd”: “Het is een belangrijk project, het gaat niet alleen om sporten waarin een hoofdimpact vaker voorkomt. Het gaat dus om alle sporten.”

Twee weken geleden werd de voetbalwereld opgeschrikt door het incident van doelman Etienne Vaessen. De keeper van RKC Waalwijk kwam in een botsing terecht met Ajax-speler Brian Brobbey. De knie van Brobbey, raakte Vaessen bij zijn hoofd . Hij raakte bewusteloos en meteen werd er een reanimatie gestart. Al snel bleek het niet om hartproblemen te gaan. Vaessen stelt het nu goed, maar kwam er met de schrik vanaf en herinnert zich er weinig van.

“Sport slim. Bescherm je hoofd” is een campagne van Centrum Ethiek in de Sport, Gezond Sporten en Vechtsportplatform. Met het project “impact op het hoofd” gaan ze wee jaar sporttakoverkoepelend aan de slag. Ze zullen samenwerken met sportfederatiemedewerkers, een groep van (para) medici, … Om zo hun eigen sportspecifieke, parate kennis en ervaring te delen met expertise van specialisten. Het belang van sportspecifieke hoofdbescherming in de picture zetten, is het grote doel.

De discussie over verplichte hoofdbescherming laaide toen weer op. Ook vindt Fran Vanderstukken, dit logisch: “Afhankelijk van de sport die je beoefent, kun je kijken wat de risicosituaties zijn en die beperken. Soms volstaat hoofdbescherming dan.”

Jorn Jacobs (16) is een jonge doelman bij Exelcior Essen. Jorn twijfelt eraan om in de toekomst hoofdbescherming te gebruiken. “Het zou nooit kwaad kunnen om extra veiligheid te gebruiken. Tijdens de match denk je er niet aan dat zoiets kan gebeuren, maar ben je wel gerust dat er niets kan gebeuren als je hoofdbescherming ophebt.”

De campagne “Sport slim. Bescherm je hoofd” wil iedereen die op het moment van een incident aanwezig is, bewustmaken. Fran Vanderstukken: “Stel dat iemand zwaar aan het hoofd geraakt wordt, weet dan iedereen wat er moet gebeuren? De eerste reactie is dus belangrijk, hier zet het project erg op in. Als je meteen op de goeie manier reageert, kan er veel sneller beslist worden of een sporter mag verder sporten of hij moet worden gecheckt door een arts/medisch team.” Dertig tot zeventig procent van alle hersenschuddingen worden niet gerapporteerd door atleten zelf, dus is het belangrijk dat iedereen kan vaststellen of iemand een hersenschudding heeft of niet.

Ook de sporter zelf moet een hersenletsel kunnen herkennen. “Daarom zetten we enorm op sensibilisering. Een hoofdletsel is net als elk andere blessure. Maar een sporter moet dit ook weten. Ook al zijn er geen zichtbare kwetsuren zoals bloeden, dat betekent niets.”

Het project kan even goed “impact op de sportwereld” dan “impact op het hoofd” heten.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Kawtar Ehlalouch
“Alles wat je in het traject naar je diploma doet is zoveel meer waard dan een papier”