Gunther D’Hondt, een 56-jarige man, werd op 14 december doodgebeten door zijn eigen hond, een Stafford. Het dier reageerde bijzonder agressief toen zijn baasje een epileptische aanval kreeg. Dit voorval heeft volgens Anouk Covents, gedragstherapeut voor honden, niets te maken met een agressie opbouw. Men spreekt hier over een samenhang van omstandigheden.
Over het algemeen zijn Staffords zeer lieve en zachtaardige honden. Hun agressiedrempel ligt best hoog, dat wil zeggen dat het heel lang duurt voordat ze aanvallen. Die epileptische aanval zorgt voor rare bewegingen. Je gedraagt je op dat moment abnormaal. De kans dat de hond daar bang van was geworden is heel groot, waardoor hij zichzelf verdedigd heeft. Als ze dan agressie vertonen is het vaak erg, omdat ze zo’n sterke bijtkracht hebben. Zo zal een agressieve chihuahua nooit dezelfde wonden creëren als een stafford.
Staffords zijn op een foute manier gefokt. Wij hebben ervoor gezorgd dat die zo’n stevige beet hebben. Wij dragen de gevolgen van wat we zelf hebben gecreëerd. Zo zou dit ras volgens Anouk Covents, niet mogen bestaan.
Een agressiedrempel bij honden is de hoeveelheid prikkels die nodig is om een hond agressief gedrag te laten vertonen. Honden met een lage agressiedrempel reageren agressief op een kleine hoeveelheid prikkels dan honden met een hoge agressiedrempel.
Mensen zouden meer controle moeten hebben over hun honden. Zo worden jaarlijks 100.000 Belgen ernstig gebeten door een hond, volgens een artikel van Het Laatste Nieuws. Meestal is er wel degelijk een reden waarom honden agressie vertonen, want er bestaan geen slechte honden. Alleen honden die sneller prikkelgevoelig zijn en een lagere agressiedrempel hebben, waardoor ze sneller aanvallen. Aan die agressiedrempel kan je niets doen, dat ligt vast in je genen.
Honden vallen dus niet aan vanuit een slecht karakter, ze doen dit omwille van een probleem dat ze ondervinden. Dat kan van alles zijn. Zo kunnen ze agressie vertonen aan de hand van dominant gedrag, wat vrij weinig voorkomt. Uit territoriaal gedrag, maar in de meeste gevallen komt het door stress, onzekerheid of angst.
Mensen kopen honden zoals ze jeansbroeken aanschaffen. Zo gaan dit soort situaties vaker voorkomen. Goed leren communiceren met je hond is heel belangrijk. Als het aan mij ligt, moet iedereen verplicht een cursus volgen voordat ze een hond kopen. Dan zouden we 80% van de problemen al kunnen oplossen, zegt Anouk Covents.
Een grote shock bij baasjes
De gevolgen van bijtende honden liggen niet alleen zwaar bij het slachtoffer, maar ook bij de baasjes zelf. Zo is het moeilijk om opnieuw vertrouwen te krijgen in je dierenvriend. Anja De Vries, baasje van Willy, zag de abrupte aanval van haar griffon korthals nooit gebeuren.
“Ik zal mijn hond nooit meer 100% vertrouwen, ook al is hij voor mij en vele anderen de liefste. Ik besef nu maar al te goed dat ook een hond nood heeft aan “persoonlijke ruimte” en dat ik hondentaal nog lang niet machtig ben. Mijn inschattingsfout, in combinatie met het onverwachte enthousiasme van het kind, heeft enorme gevolgen gehad”
5 stappen totdat een hond aanvalt
- Communiceren aan de hand van hun lichaamstaal. Lichaam en oren gaan achteruitdeinzen en de staart zal naar beneden gaan.
- Ze beginnen met borstelen: hun haar komt rechtop te staan.
- Als die communicatie niet duidelijk is, proberen ze het al grommend te verhelderen.
- Ze laten hun tanden zien.
- Ze vallen aan.
Deze vijf stappen kunnen in een fractie van een seconde gebeuren. Ze vallen uiteindelijk aan doordat de vorige communicatie niet helder genoeg was. Hierdoor gaan ze agressie beschouwen als een efficiënt communicatiemiddel.