mondmasker en chirurgisch mesje

Nieuwe behandeling voor hartritsmestoornissen voor het eerst uitgevoerd in Antwerpse ziekenhuizen

In het ZAS Hartcentrum zijn de eerste patiënten met levensbedreigende hartritmestoornissen succesvol behandeld met een nieuwe techniek. De techniek vermindert het risico op het hart te beschadigen, wat een belangrijke vooruitgang is ten opzichte van de vroegere methode, waarbij dit de meest gevreesde complicatie was.

Bij de vernieuwde ingreep wordt het hartzakje opgeblazen met CO2. Hierdoor heeft de arts meer ruimte om de bron van de ritmestoornis te behandelen. Vervolgens wordt de normale geleiding hersteld door kleine littekens te maken in de cellen die de stoornis veroorzaken.

Volgens Bruno Schwagten, een van de cardiologen van het ZAS, brengt de nieuwe techniek minder risico’s en ongemak met zich mee voor de patiënten: “We moeten nu geen insnede meer maken in het borstbeen. Er wordt enkel een prikje gegeven door de huid tot in het luchtkussentje dat we hebben gemaakt. Zo kunnen we beter aan de buitenkant van het hart en is er een verlaagd risico dat we in het hart zouden prikken.” Daarnaast duurt de vernieuwde ingreep maar een halfuur. De klassieke techniek, waarbij de chirurg onder het borstbeen moet snijden, kan al gemakkelijk 2 uur duren. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
5 Series om je tijd te vullen in tijden van Corona