In Schoten zullen de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober spannender zijn dan ooit. Vlaams Belang kan onder leiding van Tom Van Grieken voor het eerst het cordon sanitaire doorbreken. Maar daarvoor moet het wel een stevige overwinning binnenhalen. N-VA Schoten heeft momenteel nog een absolute meerderheid, maar ook dat zal moeilijk worden om te verdedigen. Wat is de strategie van de andere partijen om deze verkiezingen naar zich toe te trekken? We spreken met Groen, CD&V+ en PVDA.
Groen: Brecht Verwulgen
Groen is de derde grootste partij in de gemeenteraad en sterk actief. Onder leiding van hun nieuwe lijsttrekker, Brecht Verwulgen, proberen ze een extra zetel te behalen en mee te besturen. Verwulgen zelf heeft alvast bewezen dat hij zich kan vastbijten in dossiers, zoals de overlast rond asfaltbedrijf Colas en het zwemmen in de Vaart.
CD&V+ : Erik Block
PVDA: Jitske Eekman
“Als we een sporthal kunnen bouwen, moet een jeugdhuis ook kunnen”
PVDA Schoten doet ook dit jaar weer mee met de gemeenteraadsverkiezingen onder leiding van Jitske Eekman. Vorige keer kon de partij maar 3,5% van de stemmen binnenhalen en dat was niet genoeg om de kiesdrempel van 5% te bereiken. Deze keer wil Eekman alvast beter doen. PVDA Schoten probeert met een mix van nationale en lokale standpunten meer kiezers te bereiken dan in 2018.
Hoe lopen de voorbereidingen richting oktober?
Jitske Eekman: Na de braderij nam ik twee weken vakantie, maar die zijn bijna volledig opgegaan aan de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het partijbestuur en het provinciaal bestuur houden hier streng toezicht op, met deadlines voor lijsten, folders, en dergelijke. Dat legt wel wat druk, want alles moet tegen september klaar zijn. Wat betreft mijn rol: ja, ik blijf lijsttrekker, geen grote verrassingen daar. We hebben gezocht naar jongeren om mee te doen en hoewel er interesse is, vinden sommigen het een grote stap om effectief op de lijst te gaan staan. Sommigen willen zich volledig inzetten, maar hebben daar nu niet de tijd voor. Toch hebben we 18 personen op de lijst, en daar ben ik fier op.
Wat zijn jullie ambities voor oktober?
We streven ernaar om 100 tot 200 stemmen meer te behalen dan de vorige keer, wat ons dichter bij de 5% zou brengen die nodig is voor een zetel in de gemeenteraad. Dat is inderdaad een ambitie, hoewel het een uitdaging blijft, zeker in een plaats als Schoten waar er stevige concurrentie is. We moeten mensen persoonlijk overtuigen en onze werking in Schoten verder uitbreiden. Met meer ervaring en verdieping in lokale onderwerpen hopen we dit keer meer impact te maken.
Hoe gaan jullie deze campagne beter aanpakken dan de vorige?
We hebben nu meer ervaring en verdiepen ons meer in lokale Schotense kwesties. We willen belangrijke lokale problemen aanhalen als ankerpunten voor de campagne, naast nationale thema’s zoals meer democratie en inspraak. Mijn doel is om, als we een zetel behalen, een soort megafoon voor de bevolking te zijn. Het valt me op dat de gemeente vaak niet reageert op opmerkingen of voorstellen van burgers, en dat wil ik veranderen. We willen meer aandacht geven aan adviesraden, hun adviezen serieus nemen, en er daadwerkelijk iets mee doen.
Wat zijn de belangrijkste partijstandpunten?
Een van de grootste teleurstellingen is dat het jeugdhuis is weggevallen. Ik vind dat onbegrijpelijk. Als we een sporthal kunnen bouwen, moet een jeugdhuis ook mogelijk zijn. We willen een plek waar jongeren zichzelf kunnen zijn, zowel overdag als ‘s avonds. Daarnaast willen we meer ontmoetingscentra in wijken, zodat jongeren een plek hebben om samen te komen. De financiering en het draaiende houden van deze initiatieven is een uitdaging, vooral als je afhankelijk bent van vrijwilligers, maar met goed beleid en ondersteuning is het mogelijk.
“We moeten niet alleen kinderarmoede aanpakken, maar ook de ouders ondersteunen.”
We willen ook meer sociale woningen en bestaande woningen renoveren, mogelijk door een gemeentebedrijf dat dit organiseert, wijk per wijk, met duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en isolatie. Dit zou woningen betaalbaarder maken en de energiekosten voor bewoners verlagen. Daarnaast pleiten we voor meer inspraak voor burgers en transparantie in gemeentelijke besluitvorming, bijvoorbeeld bij grote bouwprojecten.
Armoedebestrijding is voor ons cruciaal. We moeten niet alleen kinderarmoede aanpakken, maar ook de ouders ondersteunen. Dit kan door gezonde maaltijden op scholen en begeleiding via het OCMW, waarbij we meer empathie en minder strafmaatregelen willen zien. Wat openbaar vervoer betreft, willen we bushaltes behouden en stimuleren dat mensen meer gebruikmaken van het openbaar vervoer, in plaats van het moeilijker te maken door haltes af te schaffen.
Over het zwembad, Sportoase, ben ik kritisch. Het publiek-private partnerschap betekent dat de gemeente moet bijspringen als de winst van Sportoase tegenvalt, wat neerkomt op subsidies zonder voorwaarden. Dit kan goedkoper zijn dan een eigen zwembad uitbaten, maar ik vind dat dit contract herzien moet worden. Als alternatief zouden we kunnen investeren in de waterkwaliteit van de vaart, zodat mensen in openlucht kunnen zwemmen.
Welke beslissingen van het huidige gemeentebestuur zouden jullie anders aanpakken?
Wat me vooral tegen de borst stuit, is het wedstrijdprincipe dat de gemeente soms toepast, waarbij alleen de eersten die een duurzame maatregel nemen, een premie krijgen. Dit bevoordeelt mensen die al middelen hebben, in plaats van breed te ondersteunen. Ook Sportoase, zoals eerder genoemd, roept vragen op. Daarnaast is het besluitvormingsproces vaak al te ver gevorderd tegen de tijd dat er inspraakmomenten zijn, zoals bij de vernieuwing van straten en pleinen. We willen dat inspraak eerder plaatsvindt, zodat mensen niet voor voldongen feiten staan.