Tournée Minérale

Tegenstrijdige principes bij Tournée Minérale volgens voedingsdeskundige Céline De Groote

Op 1 februari start de Tournée Minérale, oftewel een maand lang geen alcohol drinken. Hoewel het vele voordelen kan hebben, is niet iedereen hier voorstander van. ‘Als je een maand geen alcohol gaat drinken om het daarna te vieren mét alcohol, wat heb je dan geleerd?’ zegt voedingsdeskundige en sport nutrionist Céline De Groote.

Alcohol drinken kan een impact hebben op het lichaam en de organen. Het draagt bij aan beschadigingen aan de lever, nieren en alvleesklier. Zo kan het ook leiden tot ziektes zoals leverontstekingen. Het draait allemaal om gewoonte, volgens Céline. ‘Ik doe zelf niet mee aan deze maand. Over het algemeen drink ik weinig alcohol. Als je je gewoontes kunt veranderen door minder te drinken, heeft dat al veel voordelen.’ Daarnaast is het consumeren van voedsel belangrijk in combinatie met drinken. ‘Eten bij alcoholconsumptie helpt om de bloedsuikerspiegel niet te laag te laten worden en vermindert het risico op een hypo.’

Daarnaast zijn de effecten van alcohol op slaap en rust aanzienlijk. Sporters, en zeker professionele sporters, moeten veel trainen en hebben dan ook veel rust nodig. ‘Rust is belangrijk voor de spieropbouw en spierherstel. Als je ‘s nachts niet kunt slapen doordat je lever veel alcohol moet afbreken, zal dit ook een negatief effect hebben op je prestaties en vooruitgang’, zegt Céline De Groote.

Ondanks de negatieve effecten van alcohol is het zeker toegestaan om af en toe iets te drinken, benadrukt Céline. ‘Het gaat vooral om gedragsverandering. Probeer bewust te zijn, probeer dat gedrag te veranderen. En als je meedoet aan Tournée Minérale, ga dat dan niet vieren door wél alcohol te drinken.’

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Rilatine: doping of hulpmiddel?