Suzy Mentens richtte samen met Vera Crambé de vzw Rugendo op. Rugendo betekent in het Kihavu, de lokale taal van Idjwi, ‘samen op weg’. Dat is ook wat ze met hun vzw willen bereiken , namelijk, samen dingen doen.
Hoe is de vzw tot stand gekomen?
“In 2016 maakten Vera en ik een reis door Congo, waar we in contact kwamen met Congolese vrouwen en de moeilijke situatie waarin ze vaak leven. We voelden dat we iets moesten doen. Of we dit nu vanuit België of Congo deden , ongeacht waar we gingen helpen, het komt iedereen ten goede.”
Van waar de naam Rugendo?
“Één van onze stops tijdens onze reis was het Virunga National Park, een bekend natuurpark waar berggorilla’s leven. Tijdens ons bezoek mochten we gedurende één uur een berggorillafamilie bezoeken. Wij bezochten de Rugendo gorillafamilie. Deze familie heeft al veel obstakels overwonnen. De leider van de groep werd twee keer vermoord. Gorilla’s zijn ook erg weerbare dieren en zorgen goed voor elkaar. We vonden dat twee mooie symbolen en ook een toffe link met onze reis. Vandaar de naam van onze vzw: Rugendo. Achteraf bleek dat Rugendo in de lokale taal van Idjwi ‘samen op weg’ betekent. Dat is ook wat we willen bereiken, namelijk, samen dingen doen’. Dus de naam heeft een grote betekenis voor onze vereniging.”
Wat doen jullie zoal?
“Wij zeggen niet wat er moet gebeuren, het zijn de vrouwen daar die moet aangeven wat hun hoogste noden zijn op dat moment en waar ze naartoe willen werken. Wat we niet doen zijn kleren opsturen, of cash geld geven om eten te kopen. We werken met projecten waarmee de vrouwen op termijn zelfstandig verder kunnen, en die ervoor zorgen dat ze een eigen inkomen kunnen voorzien.
Één van die projecten is dat alle leden van onze vereniging, Ensemble pour le Développement d’Idjwi, een geit krijgen om mee te beginnen. Ze krijgen deze geit niet zomaar. Ofwel geven ze het eerstgeboren lammetje door aan een andere vrouw van de gemeenschap. Ofwel verkopen ze het lammetje en gaan ze met het geld binnen de gemeenschap aan liefdadigheid doen.
Het is dan de bedoeling dat ze met die geit verder kweken en een eigen kleine veestapel aanleggen. De vrouwen zien de geit als spaarpot. Als ze plots ziek vallen bijvoorbeeld, kunnen ze de geit verkopen en hebben ze extra geld voor een doktersbezoek en medicatie.
Bovendien krijgen ze ook allemaal een ecologisch kookvuur. Een ecologisch kookvuur heeft alleen maar voordelen in vergelijking met hun traditioneel “driestenenvuur”. Dit kunnen ze optillen en naar binnen brengen als het regent. En het belangrijkste van al is dat het minder schadelijk is dan een houtskoolvuur.
Afhankelijk van de noden van de vrouwen kunnen ze beroep doen op allerlei zaken zoals een microkrediet, een zadenbank, cursussen zoals het leren vlechten van winkelmanden,..”
Wat kunnen wij doen?
“Mensen hier kunnen ons financieel steunen. Dit kan maandelijks of éénmalig. Maar het moet niet persé geld kosten. Je kan ons ook gewoon volgen op Facebook of je inschrijven op de nieuwsbrief om zo onze projecten en vooruitgang volgen. Dat werkt voor ons motiverend. Centen moeten niet altijd, want waardering voor wat je doet is minstens even belangrijk.”
Wat is je mooiste herinnering?
“De mooiste herinneringen zijn wanneer we die vrouwen zien opstaan tijdens de vergaderingen. Ze staan daar vol trots te vertellen wat ze al bereikt hebben. Dingen die ze nooit verwacht hadden. Het feit dat je voelt dat je voor die mensen een wereld van verschil maakt met heel kleine dingen, is ongelooflijk mooi.”
Hoe ziet de toekomst eruit?
“Ik hoop dat wij die vrouwen zo hebben ondersteunt dat ze onze hulp niet meer nodig hebben binnen dit en x aantal jaar. Het zou fantastisch zijn moesten de vrouwen daar onafhankelijk en zelfstandig kunnen leven.”