Lucas Wuyts
Lucas Wuyts

“Kom op voor jezelf, want niemand wacht op je”

Naam: Lucas Wuyts
Leeftijd: 23
Specialisatie: TV
Jaar afstuderen: 2016
Job: Social media- en community manager bij Radio 1

Lucas Wuyts had al heel wat praktijkervaring achter de kiezen toen hij in juni 2016 aan AP afstudeerde. Hij is het schoolvoorbeeld van een journalist voor wie de werkdag niet om vijf uur stopt. “Er zijn 24 uur in een dag en die probeer ik zo efficiënt mogelijk te gebruiken.”

“Ik heb vier jaar over mijn bachelor Journalistiek gedaan. Ik haalde in het eerste jaar twee van de vijf herexamens niet en besliste om m’n volledige eerste jaar opnieuw te doen. Dat gaf me de ruimte om buiten de lesuren ervaring op te doen. Het was in die periode dat ik van een journalist met het notitieboekje naar een journalist met video- en socialemediakennis evolueerde.

Ik begon ideeën te pitchen bij mediamerken. Als ik een idee had, schreef ik dat op en zocht ik uit waar ik het verkocht kreeg. Zo ga ik nog steeds te werk. Ik heb toen gemerkt dat ik voor mezelf moet opkomen, want niemand zat op een student Journalistiek te wachten. Alle trucjes zijn goed om een mediamerk te overtuigen, tot op het punt dat je –hopelijk– onmisbaar wordt.

De belangrijkste ervaring deed ik op bij VRT Startup. Ik hielp er aan NUUUS, een applicatie voor jongeren. Daar heb ik een paar belangrijke contacten gelegd. Net zoals OpenVRT zijn dat soort initiatieven de uitgelezen kans om op de radar te komen van interessante personen in de media. Ik schreef ook vrijwillig voor muziekblogs, maar was echt op zoek naar een niche waarover ik zoveel weet dat anderen ervoor naar mij komen.

Intussen heb ik m’n niche min of meer gevonden. Naast mijn job bij Radio 1 schrijf ik voor Geekster, een blog waar ik over technologie en sociale media schrijf. Ik wil graag in die richting verder gaan. Samen met Geekster-collega Yorick maak ik ook de nieuwsbrief Tandem Tech, wat een beetje het ‘creative lab’ van Geekster over diezelfde onderwerpen is.

Het droomscenario is om binnen vijf jaar aan de wieg staan van een nieuw journalistiek platform. Ik denk dat het mogelijk is, al is het maar omdat er momenteel zoveel aan het bewegen is in ons journalistieke landschap. De wil om te vernieuwen is zeker iets dat ik heb ontwikkeld in de richting Journalistiek. Ik leerde er het plezier van kritisch na te denken over media en nieuws. Een interesse die ik hopelijk ook in die toekomstplannen kan verwerken.”

Auteur | Tom Vandenhove

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Kijken naar Wilders
Wilders trekt Nederlanders over de streep:”Soms voel ik me gediscrimineerd in mijn eigen land”