Pieter-Jan Claes
Pieter-Jan Claes

Van student journalistiek tot hoofdredacteur

Naam: Pieter-Jan Claes
Leeftijd: 22
Specialisatie: online media
Jaar afstuderen: 2018
Job: hoofdredacteur Clickx Magazine

Nog niet afgestudeerd en al hoofdredacteur van Clickx Magazine. Pieter-Jan Claes kreeg de laatste week van zijn stage een vast contract als redacteur aangeboden bij Minoc Data Services. “Toen de toenmalige hoofdredactrice van Clickx Magazine vertrok, kreeg ik de kans om haar takenpakket over te nemen.”

“Na een jaar toegepaste informatica ben ik overgestapt naar journalistiek, met als afstudeerrichting online media. Maatschappelijke thema’s interesseren mij enorm en het ideaal beeld van een journalist spreekt mij aan. Ik wilde iemand zijn die informatie brengt over wat er echt in de wereld gebeurt en die het wereldbeeld van anderen beïnvloedt. Dat klinkt natuurlijk een beetje cliché, maar ik wil een verschil kunnen maken.”

“De opleiding journalistiek is breed en je komt in aanraking met veel verschillende aspecten van de samenleving. Vakken als psychologie, geschiedenis en filosofie geven je een goede basiskennis, maar de mediavakken maken het verschil. In de afstudeerrichtingen kom je met alle mogelijke aspecten van je toekomstige job als journalist in aanraking, wat heel positief is.”

“In juni studeer ik af als journalist met een specialisatie in online media. Toch werk ik nu als hoofdredacteur bij Minoc Data Services het grootste deel van mijn tijd aan magazines. Een onderdeel van de journalistiek waar ik spijtig genoeg alleen in de eerste twee jaren van mijn opleiding echt mee in aanraking kwam, voor ik koos voor online media. Dat is zeker geen kritiek op de opleiding. Een specialisatie is goed, als de basis in orde is en je met voldoende onderdelen in aanraking komt.”

Van student tot hoofdredacteur 

“Van februari tot maart liep ik stage in Turnhout bij Minoc Data Services. Een kleinschalig mediabedrijf met een hele hoop toonaangevende magazines en online platformen, allemaal met een eigen focus op informatica of technologie. Op de redactie zochten ze een nieuwe medewerker en uiteindelijk heb ik de eerste stap gezet en mij aangeboden om met een vast contract aan de slag te gaan, mits een regeling met de hogeschool. Mijn aanbod werd positief ontvangen en uiteindelijk heb ik in de laatste week van mijn stageperiode een contract aangeboden gekregen en kon ik beginnen als redacteur.”

“Als redacteur werkte ik mee aan alle magazines en online platformen en na het vertrek van de toenmalige hoofdredactrice van Clickx Magazine, nam ik enkele weken haar takenpakket over. Uiteindelijk kreeg ik, na het afwerken van het eerste magazine, de hoofdredacteurpositie aangeboden. Op dat moment heb ik ook niet getwijfeld.”

“Ik heb mezelf wel de vraag gesteld of ik klaar ben voor zoals een leidinggevende functie en de bijkomende verantwoordelijkheden. Uiteindelijk weet je dat niet. In de twee weken dat ik de taken van de hoofdredactrice uitvoerde, heb ik ervaren wat die functie inhoudt. Toen ik het aanbod kreeg wist ik eigenlijk wel in grote lijnen wat er op mij af zou komen. Je hebt dan natuurlijk wel een verantwoordelijkheid en moet meer plannen en voorbereiden, maar ook meer inspraak.”

Persevenement in New York

“Als technologiejournalist nodigen bedrijven je uit om hun persevenementen bij te wonen. De meest indrukwekkende persreis was next@Acer. Op uitnodiging van de fabrikant Acer vloog ik eind mei naar New York voor de aankondiging van een nieuwe reeks laptops en desktops. Zoals een persreis klinkt heel leuk en plezant, toch moet je die ervaringen nuanceren. Je mag inderdaad naar een ander land, of continent, maar in realiteit ben je het grootste deel van je verblijf op een hotelkamer aan het schrijven aan nieuwsberichten en content. Tijdens mijn verblijf in New York heb ik slechts een handvol monumenten gezien. Central Park en Manhatten zijn schitterend, maar het is en blijft een businesstrip en je moet schrijven. Dat is nu eenmaal de taak en het leven van een journalist.”

Kijk voor meer info op www.clickx.be  

Auteur | Yinthe Dierckx

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Dag tegen kanker
Goed in je vel, ook als oncologisch patiënt