Ellen Van Overmeire
Ellen Van Overmeire

“Ik heb mijn journalistieke skills nog kunnen gebruiken in andere jobs”

Naam: Ellen Van Overmeire
Leeftijd: 29
Specialisatie: Gedrukte Media
Jaar afstuderen: 2014
Job: Tournament Organiser bij tournamentcenter

Niet iedereen die Journalistiek studeert, komt uiteindelijk in de mediasector terecht. Ellen is een perfect voorbeeld dat aantoont dat je met een studie Journalistiek alle kanten uit kan gaan. Ze organiseert Yu-Gi-Oh!, Pokémon en Magic: The Gathering kaarttoernooien in heel Europa, een droomjob voor veel kinderen die in de jaren ’90 en begin 2000 opgroeiden. 

“Na mijn studies Journalistiek heb ik een tijdje in de horeca gewerkt, simpelweg omdat ik niet meteen een aanknopingspunt had vanwaar ik kon beginnen in de Journalistiek. Ik wou op dat moment heel graag als freelancer beginnen, maar ik had simpelweg geen geld. Ik heb bijna een jaar gewerkt in een heel leuk biercafé bij de Kathedraal, het Paters Vaetje. Zo heb ik mijn financiën op orde kunnen krijgen en kon ik op eigen benen staan. Ik heb dat ontzettend graag gedaan.”

“Iemand die ik nog uit het studentenleven kende, plaatste op Facebook een vacature voor hun bedrijf. Ik was net gestopt bij mijn vorige job en zag dat het over Trading Card Games ging. Ik speelde toen al graag spelletjes in mijn vrije tijd, dus leek het me leuk om het als beroep te doen. Tournament Organiser zijn bij tournamentcenter houdt in dat we toernooien organiseren voor verschillende Trading Card Games, dat zijn kaartspellen. Waarschijnlijk ken je de Pokémonkaarten nog? Ik ben nu vooral specifiek bezig met Yu-Gi-Oh. Dat bedrijf doet kleine toernooien in winkels, maar ze houden ook grotere toernooien over heel Europa die wij dan organiseren.”

“Het bedrijf achter Yu-Gi-Oh!, Konami, kiest de data en de steden, vanaf dan organiseren we alles tot in de puntjes: zorgen dat er voldoende tafels en stoelen staan, dat alles deftig afgewerkt is, dat er mooie posters en banners ophangen, dat al het nodige materiaal ter plaatse terechtkomt… Het klinkt misschien niet cool, maar dat moet ook gebeuren. Ik heb meestal de eindverantwoordelijkheid over de logistieke kant van het evenement. Als er brand is bijvoorbeeld, is dat mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen goed buiten geraakt.”

“Het echte toernooi wordt door de mensen achter Yu-Gi-Oh! zelf in handen gehouden, dus ik moet niet exact weten hoe alles van het spel in elkaar zit. De judges (scheidsrechters) leiden het toernooi in goede banen. Zij komen letterlijk van over heel de wereld. Soms komen er een paar uit Amerika en verder, maar de meesten komen uit Europa.”

“Ik heb na mijn studies nog veel van mijn journalistieke skills kunnen gebruiken in andere jobs! Ik vind dat je als journalist een heel allround opleiding krijgt: je bent van alle markten thuis. Je komt in de horeca verbazend veel dingen tegen die je zo kunt oplossen: flexibel zijn, sociaal contact, mensen hun verhalen aanhoren en die achteraf navertellen op een positieve manier… (lacht) Maar ook bij mijn huidige job heb ik veel gehad aan mijn studie Journalistiek. Eén van de belangrijkste skills dat ik nu gebruik is de flexibiliteit en de stressbestendigheid: evenementen zijn superdruk, dat is superveel stress. Je moet kunnen coördineren, je moet plannen en je moet de telefoon durven vastpakken. Dat is iets dat bij ons binnen de journalistiek enorm op gehamerd is geweest: niet alleen mails mails sturen. En als je mailt, altijd opvolgen met een telefoontje.”

“Maar er is zo veel meer waar ik nog steeds iets aan heb. Bij Radio kreeg ik een basis geluidstechnieken mee, ik weet hoe een professionele camera in elkaar steekt, ik heb al met montageprogramma’s gewerkt, ik kreeg een basis elektronica mee… Op mijn werk moet ik geen professional zijn met die apparatuur aangezien andere mensen dat gedeelte doen, maar ik heb tenminste een idee van wat er gebeurt. Wat ik vooral heb geleerd in de Journalistiek, is dat een vriendelijk woord veel meer kan doen dan ambetant te doen tegen mensen.”

“Ik doe mijn job supergraag! Het is heel interessant, ook omdat het iets niet zo alledaags is. Als mensen me vragen wat ik doe, ik het moeilijk om het hele verhaal uit te leggen dus dan zeg ik gewoon “ik organiseer Pokémon-tornooien in Europa!’ Het eerste dat mensen me vragen is ‘spelen mensen dat nog?’ Ja dus, en dat is eigenlijk heel groot. Bij een Pokémontornooi zijn er geldprijzen van duizenden euro’s en bij Magic-tornooien ligt dat nog veel hoger. Dat is echt een big business, ik wist dat ook niet voordat ik er begon te werken. Het is echt een grote en ongelooflijk interessante wereld. Ik heb heel veel geleerd toen ik er ben begonnen, maar het is nog altijd heel interessant. Als je ooit de kans krijgt zoiets te doen, zeker met een journalistieke achtergrond, dan zou ik zeggen: ga ervoor!”

Auteur | Sofie Van de Velde

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Gokbedrijven nemen de sportwereld over