Wall of Fame - Jeroen Geutjens

Jeroen Geutjens: “Ik heb voor journalistiek op AP gekozen omdat het zeer hands-on is. Je steekt vooral de handen uit de mouwen in plaats van pure kennis te vergaren”

Meteen aan de slag kunnen bij je stageplaats, voor velen een droom, voor Jeroen Geutjens de werkelijkheid. Na de opleiding journalistiek kan je erg veel kanten uit, maar dat was voor hem niet nodig. Hij begon bij radiozender Joe en maakte daarna de stap naar Qmusic waar hij tot op de dag van vandaag werkt als producer. Shows en acties voorbereiden is voor Jeroen een dagelijkse bezigheid. 

Afstudeerjaar: 2020 

Afstudeerrichting: Audio 

Was het altijd jouw bedoeling bij DPG Media te werken? 

Ik heb iets gedaan wat ik iedereen afraad. Volgens de school moest je steeds twee mogelijke stageplaatsen aanschrijven maar dat heb ik niet gedaan. Ik heb gezegd dat ik vanaf het begin al mijn pijlen op DPG zou richten en dat heeft goed uitgedraaid. Is dit een boodschap om iedereen aan te raden mijn tactiek op te volgen? Absoluut niet (lacht) want ik denk dat het ook erg hard kan tegenvallen… Ik heb daar erg veel geluk in gehad en het was een kwestie van het juiste moment op de juiste plek. 

Waarom kies je voor DPG? 
Ik heb altijd een voorliefde voor Q gehad. Het klinkt super cliché, maar ik ben met Qmusic opgegroeid dus is het altijd wel een soort doel geweest om er uiteindelijk te mogen werken.  
Dus waarom kies ik voor Q? Persoonlijk is de liefde voor het merk een doorslaggevende factor geweest. 

Waarom ben je aan journalistiek begonnen? 

Ik wist altijd dat de media iets voor mij was. De richting journalistiek biedt daar een erg goed draagvlak in aan omdat het een brede richting is. Je kan erg veel kanten uit met je diploma, zo denk ik aan geschreven media, online media – wat tegenwoordig ook heel belangrijk is – maar evengoed videojournalistiek of audiojournalistiek. Dat is de reden dat ik voor deze opleiding heb gekozen. Specifieker nog, ik heb voor journalistiek op AP gekozen omdat het zeer hands-on is. Je steekt vooral de handen uit de mouwen in plaats van pure kennis te vergaren. 

Wat vond je het leukste en het meest nuttige vak? 

Het leukste vak was obviously ‘radio’. Dat is niet zo vreemd want ik ben uiteindelijk in de radiosector terechtgekomen. Het was altijd fijn om in de studio te zitten, met je shows bezig te zijn en dingen uit te proberen. Ik ben ook wel eens op m’n bek gegaan in die studio, maar daar leer je uit. Eén van de belangrijkste dingen die ik uit dat vak heb geleerd is dat je zeker en vast eens een fout mag maken en dat de schoolomgeving de ideale omgeving is om dingen te testen en te kijken of iets werkt of niet. 

Eén van de nuttigste vakken voor mij was ‘interviewen’. Dat heeft twee aspecten. Enerzijds is het belangrijk dat je leert de juiste vragen te stellen aan mensen, anderzijds is het belangrijk te leren luisteren. Dat laatste is iets wat mensen wel eens durven vergeten. Leren luisteren is écht nuttig, zeker als je een voorgesprek moet doen met iemand op de radio, maar ook voor een geschreven interview in een tijdschrift,…   

Wat is voor de redactie van Qmusic belangrijk dat studenten leren op hun stage? 
Het is voor studenten belangrijk eens te zien hoe radio maken er in het echt aan toe gaat. Mensen die radio maken werken niet enkel tijdens de uren van hun show maar bereiden tijdens de rest van de dag nog andere acties of shows voor. Het is erg leerrijk om dat proces voor enkele weken te volgen.  

Anderzijds is het ook wel even aanpassen aan hoe snel het eraan toe gaat. Ik heb vaak in mijn schoolcarrière gedacht: ‘amai ik heb het zo druk, er is zoveel te doen’, maar ik vind dat je dat allemaal in perspectief zet als je merkt hoe het er in het echt aan toe gaat. 
Ik zeg altijd dat werken voor de radio is als een soort trein die vertrekt aan een hoge snelheid. Het is moeilijk om op die bewegende trein te springen, maar eenmaal je erop zit, geraak je er ook moeilijk weer af omdat het werk zo tof is en blijft komen.  

Als laatste proberen we de studenten het plezier van de job mee te geven en dat je heel snel van niets, een toffe actie kan maken. Het is ik-weet-niet-hoe-tof om samen over acties of shows te brainstormen. 

Heb je nog tips voor studenten die hun stage hier willen doen? 
Zeker! Een grote tip – die niet enkel voor Qmusic geldt – is dat je altijd goed moet weten waar je voor solliciteert. Zorg dat je weet wie er presenteert bij Q, wat we doen en waar we voor staan. Dat is hetzelfde voor andere radiozenders. Als je er gaat solliciteren om daar stage te doen of om te gaan werken, zorg er dan voor dat je weet wat er ‘leeft’ en zorg ervoor dat er connecties zijn met het merk en dat je niet zomaar iets kiest “omdat dat nu toevallig een grote radiozender”.

© Foto Jeroen werd genomen door Lucas Borgmans.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Speelplaats
Katholiek onderwijs omarmt diversiteit