Interview met Oksana

“Ik voel mij thuis in Antwerpen”

Oksana (39) mist groen en natuur in België

Negen jaar geleden volgde Oksana haar man naar Antwerpen, overwegend uit economische redenen. “De belastingen liggen lager in Oekraïne dan in België, maar er is veel corruptie tussen de bedrijven, waardoor de lonen ook veel lager liggen.”

Oksana heeft nog veel moeite met de taal, hoewel ze al negen jaar in Antwerpen verblijft en reeds verschillende maanden lessen Nederlands krijgt bij Atlas. “Spijtig genoeg heb ik weinig vrije tijd, waardoor ik moeilijk buiten de les nog kan oefenen. Het beperkt zich tot praatjes aan de kassa tijdens het winkelen. Mijn dochtertje van vijf gaat hier naar school en ze spreekt al goed Nederlands, maar ik vind het belangrijk dat ze ook Russisch kan.”

Zij is heel gelukkig in ons land. “Ik voel mij thuis in Antwerpen en in de rest van België. Ik kon het meteen goed vinden met mijn nieuwe buurvrouw. Belgen zijn heel vriendelijk en hulpvaardig. Het eten is hier helemaal anders, maar erg lekker. Ik had voor ik naar België kwam nog nooit frietjes gegeten. Mosselen met frieten was een van de eerste gerechten die ik proefde toen ik naar hier verhuisde.”

Niet alles is rozengeur en maneschijn. “Het is wel spijtig dat er hier zo weinig stukken natuur zijn. Dat is het grootste verschil met Oekraïne. Als er één ding is dat ik zou veranderen aan België, dan is het dat wel.”

Oksana weet nog niet of ze kan blijven. “Ik wil graag in Antwerpen blijven wonen, vooral om mijn dochter een goede toekomst te kunnen geven, maar het is afwachten. De kans is 50-50.”

Auteur | Wouter van Biezen

Elk jaar laten honderden mensen hun thuisland achter om een nieuw leven op te bouwen hier in België. Atlas begeleidt hen bij de inburgering in Antwerpen.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Studentenclubs vieren samen kerst op UAntwerpen