Foto van de ondergaande zon vanuit het zolderraam
Goedheid in coronatijd

Goedheid in coronatijd

Eerst dacht ik dat het coronavirus niet veel voorstelde. Nu leven we in ‘lockdown’. Ik dacht eerst dat thuisblijven niet vervelend was, nu begint het vermoeiend te worden. Al stelt het natuurlijk niets voor tegenover oorlogen in andere delen van de wereld. Ik was boos toen premier Mark Rutte vertelde dat corona voor de grootste crisis heeft gezorgd sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is niet te vergelijken. Dat mag dan wel zo zijn voor Nederland maar ondertussen zijn er veel grote crisissen gaande in het buitenland. De vluchtelingen in Griekenland zijn nog steeds niet geholpen.

De positie waarin wij verkeren is eigenlijk niet zo slecht. We mogen geen mensen ontmoeten en activiteiten ondernemen. Maar de meeste mensen hebben een huis, voeding, wc-papier (misschien zelfs gehamsterd) en een televisie. Als hetgene waar ik mensen over hoor klagen is dat de cafés gesloten zijn en we onze vrienden moeten zien via videochat in plaats van in het echt, zet ik mijn vraagtekens bij het gevoel voor ernst van sommige mensen. Jongens, zet effe door!

Ik geloof niet dat COVID-19 “het goede” in mensen naar boven haalt en dat er in die zin een wereld voor en na de coronacrisis bestaat. Als het virus niet meer rondgaat in Europa zal Venetië opnieuw volstromen met toeristen en luchtvervuiling. Tenzij mensen natuurlijk niet meer op vakantie kunnen door de economische schade. Er zal zeker een nasleep van corona zijn, dat zal die van de doden en de economie zijn. Niet die van menselijke goedheid, het langdurig helpen van anderen en het stoppen van klimaatvervuiling. Dat is slechts een tijdelijk effect, al is het wel tijdelijk mooi.

Onzekere tijden horen erbij in het leven en deze crisis is zo erg als je het zelf maakt al geldt dat niet voor de slachtoffers van het virus. Het is belangrijk om goed voor elkaar te zorgen en respect te hebben voor de mensen die zijn en worden getroffen door het virus, zwaai eens naar die buurvrouw die er altijd zo aardig uitziet en wees creatief. Tuurlijk is een lockdown niet leuk maar besef dat de dood zwaarder weegt dan jouw gemiste cafébezoek. Alles wat je kan en moet doen is in je kot blijven, geen onmogelijke zaak.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Partijvoorzitster Els Ampe, 'Voor U'
Els Ampe lanceert nieuwe partij ‘Voor U’