Steeds meer 40-plussers in het hoger onderwijs

Steeds meer 40-plussers schrijven zich in voor het hoger onderwijs. Door het flexibele studieaanbod en de aangepaste werkstudententrajecten, maakt de combinatie van werk en een studie aantrekkelijk. “Eerst wilde ik voor m’n 60e afstuderen, dat zit er ondertussen niet meer in,” zegt masterstudente Anne Michiels.

Dit jaar schreven 15% meer 40-plussers zich in aan de hogeschool. Door deeltijdse opleidingen, hybride opleidingen (die contactonderwijs en op de campus combineren met afstandsonderwijs) en microdegrees worden bijscholingen of een carrièreswitch toegankelijker. Studenten met meer levens- en werkervaring kunnen met “op maat gemaakte” studies gericht voortbouwen op reeds verworven competenties en eventueel een reeds behaald diploma, zegt Ann Verreth, directeur aan Odisee hogeschool.

Ook de universiteiten verwelkomen elk jaar een groot aantal 40-plussers die in het werkveld staan. Net zoals aan de hogeschool zijn daar de populairste richtingen binnen de gezondheidszorg en het onderwijs. “In de master Opleidings- en Onderwijswetenschappen was vorig jaar 42% van alles studenten werkstudent,” zegt April Ward van Centrum voor Werken en Studeren van de Universiteit Antwerpen (Centrum WeSt). De master verpleeg- en vroedkunde staat op de tweede plaats, daar bedroeg het aandeel werkstudenten vorig jaar 20%.

De ene richting leent zich beter voor een werkstudent dan de andere. Sommige richtingen kunnen volledig ’s avonds gevolgd worden of via opnames, waar anderen afhankelijk zijn van regelmatige contactmoment doorheen de week. “De eindbeslissing ligt vaak bij de docenten. Soms kunnen die enkel overdag lesgeven en/of willen ze interactieve lessen, wat een online aanbod bemoeilijkt. Door deze praktische overwegingen worden sommige richtingen minder vaak gekozen door werkstudenten,” zegt Ward. Daarnaast zijn sommige richtingen ook al zo populair bij generatiestudenten, dat aangepaste trajecten voor werkstudenten niet aan de orde zijn.  

Richtingen die beter gefaciliteerd worden voor werkstudenten trekken bijgevolg ook meer werkstudenten aan. Zo kenden de richtingen bedrijfswetenschappen en economie aan de UA een groei, na de toevoeging van twee extra werkstudententrajecten.

Naast de 40-plussers die verder studeren voor bijscholing of een carrièreswitch, zijn er ook diegene die levenslang willen leren. Anne Michiels keerde op 55-jarige leeftijd terug naar de aula. Ze is nu bezig aan haar master Wijsbegeerte, berucht voor de lage succesgraad in het werkveld. Deze beslissing maakte ze dan ook uit pure interesse: “Ik word er zenuwachtig van wanneer mensen me vragen wat ik met mijn diploma wil gaan doen.” 

Orthopedagoge van originele opleiding, maakte ze op haar 40e voor het eerst de beslissing om naar de universiteit gaan. In lijn met haar job, begeleidster in een psychiatrisch centrum, koos ze voor psychologie. “Enkel door de statistiek was de richting moeilijk met mijn job te combineren.”    

Na het overlijden van haar man, in combinatie met haar weduwepensioen, staat ze 1,5 dag zelf voor de klas, en brengt ze de rest van de week door op de universiteit. “Als je ouder wordt, kan je wereld al snel bekrompen worden. Het is belangrijk om in de echte wereld te blijven, met mensen van alle leeftijden en achtergronden. Zowel in mijn job als in mijn studie heb ik dat.”

Ook al is ze nu gemotiveerder dan toen ze veertig jaar geleden aan haar eerste studie begon, voelt ze absoluut geen druk door haar leeftijd. “Ik had mezelf eerst voorgenomen om voor mijn 60e af te studeren, maar dat is niet gelukt.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Eind goed, al goed?