volledig ingepakte verpleegster

Helden zonder vrees

De bezorgdheid in mijn huis groeit stillaan. Mijn mama is verpleegster en verzorgt sinds kort ook potentiële corona-patiënten. Op haar gang liggen de patiënten die wachten op het resultaat van hun test.

 In het hele ziekenhuis liggen bijna 60 mensen met het virus, waarvan 14 op intensieve zorgen. Alle zorgverleners zijn daarom helemaal ingepakt en beschermd. Mijn mama draagt nu handschoenen, een beschermende schort, een aansluitend mondmasker, een antispatbril en een gelaatsscherm. Ze moet ook zoveel mogelijk afstand bewaren tot patiënten maar dat blijkt erg moeilijk als verpleegster. Het is onmogelijk om voldoende afstand te houden als een patiënt gewassen moet worden, er bloed moet genomen worden…  

Mijn zorgen voor haar groeien vooral omdat ze altijd ‘s nachts werkt en er alleen voor staat op die gang. Op de echte ‘COVID-gangen’ mag dat niet meer, maar in haar situatie nog wel. Ik vertrouw wel op het ziekenhuis. Ze zullen wel weten hoe ze het best aanpakken, maar ik blijf natuurlijk lichtjes ongerust.  

Thuis wordt er veel over het virus gesproken, omdat mama er ook veel over hoort op haar werk. Ze verneemt van collega’s hoe het eraan toe gaat op de COVID-afdeling. De patiënten liggen er in totale isolatie. Ze zien niemand meer buiten een volledig ingepakte verpleger die daardoor misschien ook niet meer op een mens lijkt. Eenzaamheid weegt nu enorm zwaar op de patiënten. Kinderen op de afdeling mogen vergezeld worden door één ouder, maar die mag ook de kamer niet meer uit en moet ten alle tijden een mondmasker en handschoenen aanhouden.  

Toch zijn er ook lichtpuntjes te zien. De solidariteit tussen zorgverleners is nog nooit zo groot geweest. Iedereen helpt waar nodig, niemand klaagt over overuren, en van angst is niets te merken. In deze tijden wordt duidelijk dat die mensen echte helden zijn. Gelukkig merken bedrijven onze helden ook op. Al verschillende keren leverden bijvoorbeeld traiteurs of voetbalclubs eten voor de drukke verplegers en dokters. Mijn mama genoot zo deze week van een lekker stuk pizza en een rijk aanbod aan paaseitjes. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
foto van rood lintje ter ere van wereldaidsdag
Prof. Linos Vandekerckhove: “Topics rond aids moeten bespreekbaar blijven onder jongeren”