Marième Kaba
©Marième Kaba

“We moeten met de geschiedenis blijven leven”

Marième strijdt voor bewustheid rond Afrikaanse geschiedenis 

Maart is de maand van de zwarte kunst en -geschiedenis. Deze maand focust specifiek op zwarte cultuur. Marième Kaba is echter het het hele jaar door een zwartecultuuractiviste. “Ik wil laten zien dat immigratie ook iets positiefs kan betekenen.” 

“Iedereen en vooral zwarte mensen zouden zich moeten interesseren in Afrikaanse geschiedenis en ze niet vergeten. Ik wilde een plek creëren waar mensen elkaar konden ontmoeten, specifiek mensen met een migratieachtergrond. Vooral mensen van Afrikaanse afkomst hebben nood aan een plek waarmee ze zich kunnen identificeren.  

Tegelijk vond ik het ook belangrijk om de lokale bevolking, de mensen met een Belgische achtergrond, te laten zien dat immigratie ook iets positiefs kan betekenen. Daarom ben ik begonnen met Plateforme Diasporante. Daar kunnen we praten over kunst, literatuur, over de competenties van immigranten en simpelweg, mensen verenigen.” 

Plateforme Diasporante is een multifunctionele ruimte, in hartje Luik, die Marième gebruikt om verschillende evenementen rond zwarte cultuur te organiseren. Thema’s variëren van ‘Women business days’ tot ‘Make-up voor donkere huid’ en benefietavonden ten voordele van ngo’s die actief zijn in Senegal. 

Black History Month 

We hebben Black History Month het helaas niet gevierd dit jaar. Ik weet dat het een groot gebeuren is in de VS en dat Antwerpen er ook steeds meer mee bezig is, maar door het virus heb ik niets ondernomen. BHM is in Luik zelf ook niet zo bekend. Ik denk wel dat ik er volgend jaar iets mee ga doen.”  

“Het is enorm spijtig dat het coronavirus BHM zo erg heeft overschaduwd. Het was een mooie kans voor België om een hele maand in contact te komen met zwarte geschiedenis en zwarte cultuur. Het had ook aan veel artiesten een platform kunnen geven dat ze normaal niet zo makkelijk krijgen.”  

Zwarte geschiedenis is erg belangrijk voor de Senegalese Marième. “Het is de voortzetting van een culturele identiteit. Vooral voor de mensen die uit Midden- en Zuid-Afrika komen.”  

“De slavenhandel was een humanitaire ramp waar vooral zwarte mensen zich goed van bewust moeten zijn. Zo’n dingen hebben impact, tot op de dag van vandaag. De stigma’s en vooroordelen waar zwarte mensen nu mee moeten leven, dat is niet hun schuld.”  

Wat wil je verder nog bereiken met je project?  

“Bewustheid rond zwarte geschiedenis. We moeten strijden voor vrede, maar net daarom mogen we de geschiedenis nooit vergeten. We moeten ermee blijven leven en het ook aan onze kinderen doorgeven.”  

Marième Kaba

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Expo Leonardo Da Vinci in de Waagnatie
Leonardo da Vinci: zoveel meer dan de schilder van de Mona Lisa