slachtoffer van geweld op de werkvloer

ACV lanceert petitie: ‘Iedereen verdient een job zonder geweld’

ACV Openbare Diensten organiseert een actie in het kader van hun campagne ‘Iedereen verdient een job zonder geweld’. Voor deze actie roept het ACV op om een petitie te ondertekenen. In de petitie dringt de vakbond er bij de overheid op aan om enerzijds meer maatregelen te nemen om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Anderzijds vraagt de vakbond ook om een betere opvolging van de slachtoffers te garanderen wanneer er toch een incident plaatsvindt. 

Uit een enquête van het ACV, gehouden onder 5500 mensen werkzaam in de openbare dienstensector, blijkt dat 28 procent van de respondenten ooit slachtoffer is geweest van fysieke agressie tijdens de werkuren, terwijl 72 procent te maken heeft gehad met verbale agressie. “Verbale agressie heeft een grote impact op het welbevinden, en soms is de schade die het achterlaat nog zwaarder dan bij fysieke agressie. Je ziet het niet aan de buitenkant, maar van binnen laat het sporen na,” zegt Ruben Aerts, secretaris van vervoer bij het ACV. 

Niet mijn probleem

Problemen met agressie zijn ook al geruime tijd een punt van zorg bij De Lijn. In 2022 werden bij De Lijn 3200 ziektedagen gerelateerd aan agressie geteld, aldus Ruben Aerts. Om dit probleem aan te pakken, pleiten controleurs van De Lijn voor de installatie van bodycams. Studies tonen aan dat het gebruik van camera’s daadwerkelijk agressie vermindert. Volgens Ruben Aerts is dit technisch en economisch haalbaar, maar het ontbreekt momenteel aan het juiste juridische kader in België. “Dat ligt bij de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken. Wij proberen hen aan te schrijven, maar ze reageren niet. Ik denk dat ze dit een probleem vinden voor de volgende legislatuur”, aldus Ruben Aerts.  

Slachtoffer aan het woord

Mario, buschauffeur bij De Lijn, werd op 6 juni slachtoffer van fysiek geweld tijdens de werkuren. De agressor stond buiten de bus en sloeg Mario via het openstaande raam in het gezicht. “Ik was volledig in shock. Ik zag de persoon naar de voorruit van de bus lopen en zijn twee vingers over zijn keel trekken, terwijl hij me aankeek”, vertelt Mario. De man begon vervolgens op de deur te slaan, waardoor deze naar binnen boog. “Het enige wat op dat moment door mijn hoofd ging was dat als hij me te pakken kreeg, hij me kapot zou maken.” Twee collega’s van Mario slaagden erin om hem te hulp te schieten waardoor de man besloot te vertrekken. 

Barrière voor veiligheid 

Mario probeerde dezelfde dag een klacht in te dienen, maar op het politiebureau kreeg hij te horen dat hij geen afspraak had en dat ze hem dus niet verder konden helpen. Hij zou over twee dagen moeten terugkomen. Tot op de dag van vandaag blijft de dader onbestraft. “We zien dat daders vaak ontsnappen vanwege tekortkomingen bij de politie en justitie. Wat kan de overheid doen? Investeren in hen”, stelt Ruben Aerts. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Antwerp-FcPorto
FC Porto fans zien Antwerp niet overwinteren in de Champions League, “ze kunnen zich beter richten op de Europa League”