Farid Hemdane

“Even de wereld in trekken zorgt voor een bewustere studiekeuze”

Van leraar op de Scheepvaartschool en zijn engagementen in de politiek tot een optreden op televisie ‘Een kwestie van geluk’. Farid Hemdane blijft een wereldverbeteraar. “Een idealist”, zo zegt hij het zelf. Als leraar merkt hij des te meer de nood aan diversiteit in het lerarenkorps en pleit hij steeds voor meer verdraagzaamheid en gelijkheid.

“Toen ik hier kwam in 1990, in het era van het Vlaams Blok en Zwarte Zondag, was het moeilijk om een job te vinden”, zegt Farid. “Na jaren onder mijn kwalificatie te werken schoolde ik me op m’n 44ste om tot technisch leraar scheepswerktuigkunde. Tussendoor engageerde ik me in de Antwerpse politiek om zaken in beweging te krijgen.”

“Want als leraar merk ik des te meer de nood aan diversiteit in het lerarenkorps. Diversiteit zou vanzelfsprekend moeten zijn. En het feit dat er zo’n gebrek is zegt meer over Vlaanderen dan over de minderheden.”

De wereld zien en dan pas universiteit?

“Wist je dat het synoniem van een autochtoon, indigene is? Wel, wij zijn jullie oxigene (lacht). En dat is waar nood aan is: nieuw bloed, nieuwe invalshoeken, nieuwe manieren van denken. Diversiteit is daarin een verrijking. Het Belgisch onderwijs is heel conservatief en ouderwets hierin. Bijvoorbeeld, ik zeg altijd dat de liefde een goede manier is om discriminatie op te lossen. Opgroeien in een gemengde koppel zoals het onze, dat werkt echt.”

“Voor ik hier in dit ‘boerengat’ kwam, had ik de hele wereld al gezien. Ik geloof dat een ruime interesse en een ruim wereldbeeld belangrijk zijn om te slagen. Je kan je syllabus leren, maar daarom slaag je niet in het leven. Men zou alle laatstejaars van het middelbaar even de wereld in moeten sturen. Pas daarna kan je bewuster kiezen voor je toekomst.”

“Het Minderhedenforum neemt hier een goed initiatief. Alle kleine beetjes helpen. Alles wat ingaat tegen discriminatie, seksisme, agressie… is goed. Maar het is nog een lange weg naar een respectvolle, verdraagzame en gelijke samenleving.”

Auteur | Jolien Engelen

School: GO! De Scheepvaartschool-Cenflumarin
Adres: Gloriantlaan 75, 2050 Antwerpen

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“De sfeer op luchthavens is angstaanjagend.’’