Bachir Bouhait

“Tonen wie ‘de vluchteling’ echt is”

De Actieve Interculturele Federatie+ (AIF+) is een multiculturele organisatie met meer dan 200 aangesloten lidverenigingen. Educatief medewerker Bachir Bouhaita staat de leden van AIF+ bij en leert Vlaamse leerlingen genuanceerd denken over migratie.

De hoofdtaak van AIF+ is om culturele verenigingen te ondersteunen. “We helpen zowel op administratief vlak als bij het organiseren van activiteiten. Daarbij leggen we bijvoorbeeld uit hoe ze een draaiboek maken en bieden we vormingen aan”, legt Bachir uit.

“Daarnaast is het educatieve aspect heel belangrijk voor onze organisatie. Een voorbeeld daarvan is Mindchangers. Dat onstond vanuit Refugee Caravan, een project uit 2017, waarbij we in een caravan verhalen vertelden over vluchtelingen.”

Mooie evolutie

“Met Mindchangers trekken we met een vluchteling naar Vlaamse scholen. In de klassen gaan we onder andere gesprekken aan over hoe de weg naar hier verliep, hoe de aankomst hier in België was, hoe het integreren lukt.”

“Het belangrijkste is dat we in de klassen het menselijke aspect aan bod laten komen, omdat we merken dat er nog heel veel onwetendheid is bij leerlingen. In het nieuws wordt altijd gesproken over “de vluchteling”, wij willen laten zien wie die vluchteling is.”

“Het valt op dat leerlingen in het begin soms fel reageren, maar we zien ook mooie evoluties tegen het einde van het gesprek. Onze missie is geslaagd als de jongere iets leert van ons.”

Auteur | Louise Anthonissen

Organisatie: Actieve Interculturele Federatie+, afdeling Antwerpen
Adres: Vennestraat 98, 3600 Genk

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Elk weekend gratis voetbalwedstrijden bijwonen, veel uren in de trein slijten en takeaway bestellen: mijn stage bij de sportredactie van Het Nieuwsblad