Mourad Miri

“Een leerling uit 7 BSO vond het ‘raar’ dat ik Nederlands gaf”

Mourad Miri (28) geeft les op het PIVA in Antwerpen. Hij kan altijd rekenen op de steun van zijn moeder en kwam mede daardoor in het onderwijs terecht. Volgens Mourad zijn extra inspanningen naar anderen toe meer dan welkom: “Geef eens een compliment of probeer iets te leren van andere culturen.”

“Het is is spijtig genoeg nog steeds ‘raar’ voor onze leerlingen dat een in hun ogen ‘hoger gediplomeerde allochtoon’ Nederlandse les geeft aan autochtone jongeren”, zegt Mourad. “Daarnaast is het ook ‘raar’ omdat het systeem niet voor mensen zoals ik gemaakt is. Het onderwijssysteem, de arbeidsmarkt en huisvesting zijn niet gemaakt voor allochtonen. En dan zwijg ik nog over de negatieve stereotypes.”

Ondanks de vele obstakels is Mourad er toch in geslaagd om een succesvolle carrière op te bouwen. Dat heeft hij vooral te danken aan zijn moeder. “Mijn moeder is een analfabete Marokkaanse weduwe die erin slaagde om vier kinderen alleen op te voeden. Ze creëerde een warm nest waarin ik emotioneel, fysiek, financieel en spiritueel nooit iets tekort kwam”.

Alle beetjes helpen

“Met mijn verhaal wil ik iedereen inspireren om meer positieve signalen te sturen in de richting van kansarme jongens en meisjes”, vertelt Miri. “Niet iedereen hoeft natuurlijk zo’n Herculeaanse inspanning te leveren als mijn moeder, maar alle beetjes helpen. Als je open probeert te staan voor andere culturen en anderen af en toe eens een complimentje geeft, is dat al meer dan genoeg.”

Auteur | Rik Verleije

School: PIVA
Adres: Desguinlei 244, 2018 Antwerpen

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
werkloosheid
22% langdurig werklozen krijgt geen begeleiding van VDAB