De wet die Britse jongeren onder 18 jaar met genderdysforie, die zich dus niet comfortabel voelen met hun aangeboren geslacht, verbiedt om puberteitsremmers voorgeschreven te krijgen, wordt met onbepaalde duur verlengd. Dit is een grote klap voor de queer en trans gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk, die al sinds mei van dit jaar niet meer aan deze medicatie kunnen geraken. Stef van Mieghem van het Roze Huis in Antwerpen leeft met de jongeren mee.
“Dit betekent heel veel voor jongeren die voor hun 18 al over hun genderidentiteit twijfelen. Het gebruik van puberteitsremmers is een heel laagdrempelige manier om dit aan te pakken. Zulke medicatie wordt ook niet zomaar gegeven, dat is altijd in samenspraak met artsen en psychologen.”
Waarom is het zo belangrijk dat jongeren met genderdysforie toegang hebben tot deze medicatie?
“Voor veel jongeren geeft het gebruik van die remmers juist extra tijd om na te denken en uit te zoeken hoe ze zich voelen. Ze blokkeren namelijk de start van de puberteit door natuurlijke testosteron- of oestrogeenproductie, die gepaard gaat met de start van de puberteit op een laag niveau te houden. Met puberteitsremmers kunnen jongeren op een zelf gekozen tempo uitzoeken welk gender bij hen past, voordat hun lichaam die keuze aan hen opdringt. Dat dat hen nu ontzegd wordt is nefast voor de mentale gezondheid van queer jeugd in de UK. Zeker als je weet dat trans en genderqueer jongeren in het algemeen een hogere suïcidekans hebben dan cis en hetore jongeren.”
Is het niet wat vroeg om op je 12 medicatie te beginnen nemen om je genderexpressie een halt toe te roepen?
“Neen. Het is namelijk belangrijk om op tijd te starten. Vaak maakt de ontwikkeling van geslachtskenmerken in de puberteit genderdysforie nog een stuk erger. Je zet je genderontwikkeling op pauze zodat je bedenktijd krijgt. Als je dan op een bepaald moment toch zou beseffen dat je je oké voelt met je aangeboren gender is het proces ook volledig omkeerbaar. Zodra je stopt met de medicatie gaat je puberteit weer van start.”
Hoe komen wetten zoals deze in het Verenigd Koninkrijk tot stand?
“Zulke keuzes kaderen in een ruimere tendens van polarisering in zowel de politiek als de maatschappij in het geheel. Die beslissing komt voort uit een gebrek aan kennis, vooroordelen en angstpolitiek. Maar met het ontnemen van het recht tot belangrijke, levensreddende zorg voor queer jeugd verbreed je enkel de kloof die de maatschappij nu al in twee deelt.”
Zit je met mentale problemen of zelfdodingsgedachten dan kan je steeds terecht bij de zelfmoordlijn 1813 of via het Tele-onthaal op 106