Minder onzekerheid voor freelancers en flexwerkers

Minder onzekerheid voor freelancers en flexwerkers

Bron: VVJ

Freelancers en flexwerkers hebben minder werkzekerheid en een lager loon dan vaste arbeiders. Ze hebben weinig onderhandelingsmarge terwijl het werk dat ze leveren verdacht veel lijkt op werk in loondienst. Gelukkig komt daar nu verandering in. De Europese Commissie is bereid om collectieve afspraken in te voegen voor freelancers en flexwerkers.

Recent onderzoek van de UGent, de Universiteit van Brussel en de Université de Mons toont aan dat  het aantal zelfstandige journalisten in ons land de laatste vijf jaar met 5% is gestegen. Ruim 1250 erkende beroepsjournalisten ruilden hun vast loon in voor dat van een freelancer. Die stijging is niet alleen voelbaar in België, maar in heel Europa. Dat is nadelig voor de journalist zelf. Hij of zij kan makkelijker in- en uitgeschakeld worden door de redactiechefs omdat dwingende opzegtermijnen en -vergoedingen enkel gelden voor iemand met een arbeidsovereenkomst.

Loon

Ook het loon van freelancers is lager dan dat van vaste werkkrachten. Uit een recente VVJ-rondvraag* bleek dat regiojournalisten slechts 95 euro krijgen voor een reportage met gemiddeld 4,5 uur werk. Dat is opvallend minder als je dat vergelijkt met werk in loondienst. Flexwerkers en freelancers hebben het dus zwaar te verduren.

Europa wil nu het mededingingsrecht* versoepelen om onzekerheden en moeilijke rechtsposities te verkleinen. Er zouden dan bijvoorbeeld individuele loonafspraken ingevoerd worden, zodat iedereen ongeveer hetzelfde verdient.

*Vlaamse vereniging van journalisten

*Mededingingsrecht is het recht met betrekking tot concurrentie.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Onzekerheden maken het bijzonder lastig”