“Liever geen publiek, want supporteren doe je samen en niet in bubbels.”

Antwerp supporters geven hun mening over mogelijks nieuwe maatregelen 

“Liever geen publiek, want supporteren doe je samen en niet in bubbels.” 

Sinds supporters terug welkom zijn in voetbalstadions, zijn er iedere week zo’n 4000 fans welkom in het Antwerpse Bosuil stadion. Na de nieuwe maatregelen van vorige week, zullen nu ook de regels omtrent supporters hoogstwaarschijnlijk verstrengd worden. Zijn supporters verantwoordelijk voor nieuwe besmettingen en wat vinden de fans hier zelf van? Enkele hevige fans van de voetbalploeg Antwerp vertellen hoe zij “supporter zijn” ten tijde van corona beleven.

Na maanden zonder supporters kan je terug naar een voetbalwedstrijd kijken. Dit allemaal onder strikte voorwaarden doormiddel van strikte maatregelen. Voor de wedstrijd moeten de supporters de gebruikelijke zaken doorstaan. Handen ontsmetten, mondmaskers verplicht aan en bij een voetbalwedstrijd wordt je natuurlijk gefouilleerd. “Dit voelde toch even raar aan, omdat het zo lang geleden was dat er iemand zo dichtbij je stond” ,verteldt Bart(47). Eenmaal in het stadion wordt je meteen naar je plek gebracht door de stewards en moet je blijven zitten. Onder toeziend oog van deze stewards werd de match uiteindelijk op gang getrapt. “De stewards volgden alles goed op, had je je masker langer dan nodig af, dan spraken ze je hierop aan. Ik moet zeggen dat dit goed georganiseerd was en dat de stewards echt wel hun job deden. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld.” 

Nieuwe maatregelen?  

Morgen beslist de overheid over mogelijke nieuwe maatregelen. De kans bestaat dat er minder supporters in de stadions binnen mogen of dat er helemaal geen supporters meer welkom zijn. Ik zou het heel erg jammer vinden mochten supporters niet meer welkom zijn”, zegt Senne (19), ”er is nog geen enkel bewijs dat supporters de oorzaak zijn van nieuwe besmettingen en de clubs hebben ook bewezen dat ze alles veilig kunnen organiseren. Alle regeltjes en protocollen werden opgevolgd dus ik zie niet in waarom supporters plots niet meer welkom zouden zijn.”  Enkele maatregelen werden al getroffen, zo zijn eten, drinken en roken niet meer toegestaan zodat je je masker op houdt. En de supportersbubbels is ook verkleind.  “Eigenlijk is dit niet meer dan logisch”, vindt Robbe(18),” Overal wordt er verstrengt en dan zou voetbal weer een uitzondering krijgen? Natuurlijk vind ik het leuk om naar de voetbal te gaan kijken, maar ik moet zeggen de sfeer is totaal niet meer hetzelfde. Ik kan even goed thuis kijken want de sfeer is toch weg. Voor mij is het snel uitkijken naar een vol stadion. Maar op dit moment heb ik liever geen publiek, want supporteren doe je samen en niet in bubbels.” 

Wat met de abonnementen? 

“Ik vind het eerder een bijdrage aan de club.”

Veel supporters hebben al betaald voor hun abonnement, maar wanneer je niet kan gaan kijken is zo’n abonnement toch weggegooid geld? Vanuit de clubs is het ook zeer stil wat ze gaan doen met de reeds gekochte abonnementen. “Voor mij is het totaal geen weggegooid geld, ik vind het eerder een bijdrage aan de club. Daarnaast denk ik ook dat de club wel een compensatie zal aanbieden, hoewel dit voor mij niet hoeft.” Zegt Senne 

“Ik vind het logisch dat er vanuit de club nog niets gecommuniceerd is naar ons”, zegt Bart, “er zijn voortdurend nieuwe maatregelen en dan is het logisch dat je afwacht tot je wat meer weet. Ikzelf denk dat we een compensatie zullen krijgen of een tegoedbon voor in de club-shop, maar dat is op dit moment allemaal bijzaak. De belangrijkste vraag nu is, mogen we nog gaan kijken? Het is nu bang wachten op de nieuwe maatregelen.

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstElias Bogaerts
Anano Gogeshvili
VideoLisa Debeuckelaer
Arno Van Hout
Bryan Maesschalck
Wout Van Caeneghem
AudioJanne Genar
Melissa Borogovac
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Oude stoelen tegen een oude muur
Anne Van Loy, secretaris Chiro Retie: “Er worden te weinig kansen benut om lokalen te delen”